Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties14

Motie Wilders over nationaliteit Veldhuijzen

De nieuwe staatssecretaris van VWS, Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner, is afgelopen weekend onderwerp geworden van een twist tussen de PVV en het minderheidskabinet van VVD en CDA. De kersverse bewindsvrouw heeft behalve de Nederlandse ook de Zweedse nationaliteit en dat is de PVV een doorn in het oog.
Motie Wilders over nationaliteit Veldhuijzen

PVV-leider Geert Wilders wil dat Veldhuijzen haar tweede nationaliteit opgeeft. Veldhuijzen, die sinds vorig weekeinde lid van het CDA is, werd in 1953 geboren in het Zweedse Göteborg. Volgens haar woordvoerder zijn de fractievoorzitter van het CDA en toenmalig formateur Mark Rutte geïnformeerd over de dubbele nationaliteit, maar stond die haar benoeming niet in de weg. Wilders zegt dat hij hierover niet is geïnformeerd. Hij heeft als gedoogpartner van het kabinet meegekeken naar de aan te stellen ministers en staatssecretarissen, maar had daarbij geen vetorecht.

Belangenverstrengeling

De PVV vindt dat bewindspersonen geen dubbele nationaliteit mogen hebben, omdat dat tot loyaliteitsproblemen en belangenverstrengeling kan leiden. In het Tweede Kamerdebat over de regeringsverklaring, dat in verband met het herfstreces op dinsdag 26 oktober begint, zal de PVV-leider een motie indienen waarin hij haar oproept haar Zweedse nationaliteit op te geven. Premier Rutte en staatssecretaris Veldhuijzen willen zich nog niet mengen in de discussie. Ze lieten weten het debat af te wachten.

Debat

Bij het vorige kabinet maakte Wilders een groot punt van de dubbele nationaliteit van de PvdA-staatssecretarissen Ahmed Aboutaleb en Nebahat Albayrak. In het debat in 2007 over de regeringsverklaring eiste Wilders hun aftreden, maar dat had volgens hem niets te maken met hun islamitische achtergrond. ,,Als de heer Aboutaleb een blonde kuif had gehad en een Zweeds paspoort, had ik nu precies hetzelfde gezegd’’, zei hij toen. Voor de VVD en het CDA is de dubbele nationaliteit van Veldhuijzen geen probleem. (ANP – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Marlies Veldhuijzen van Zanten staatssecretaris

Zorgvisie Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

14 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. pvvsite heb ik geblokkerd
  wow, en helpt dat nou een beetje?
  “Zorgvisie lijkt me sowieso niet de geschikte plaats voor pvv-propaganda”
  Het is ook minder dan u denkt geschikt voor ‘linkse’ praatjes. Maar wees gerust, er zijn vast één of twee mensen die na het lezen van uw reactie dachten: “Gavi is een goed Mensch”.

 3. @ Gavi Mensch
  Ik krijg de link niet geopend.
  Als er op deze site een stuk over Wilders gaat, mag iedereen hierop reageren. Heeft dus niets met pvv-propaganda te maken.
  Wb uw reactie; geen mensen, geen geld etc. Er hoeft geen cent bij mbt de gezondheidszorg mi, zelfs geen mensen. De zuster gewoon weer de zuster laten zijn. Zo simpel dus.

 4. En wie ben jij dan wel @Carla om mijn reactie als roeptoeteren te bestempelen? Zorgvisie gaat toch over de visie op Zorg, wie roeptoetert er nu? Ik lees Zorgvisie en reageer op een, wat mij betreft, niet ter zake doende artikel, met motivatie! En wat is jouw reactie op het artikel?

 5. carla carla ik vraag mij af van waar ben jij mee bezig wilders moet zijn grote mond houden en eigenlijk moet hij ophoepelen
  hij weet niet waar hij aan begint als hij tegen de moslims is die hij graag het land uit wil hebben dan kan helemaal niet dan moeten de nederlanders ook terug ben allen met hem eens die moslims die oproer maken dan is weg er mee zelfde geldt ook voor nederlanders.carla denk daar eens over na!

 6. Wat een larie allemaal, is dit stompzinnige geharrewar van een narcist nu het enige waar men zich druk over kan maken? Is er geen ander item om over te discussiëren? De Zorg en hoe het verder moet bijvoorbeeld? Want de gedoogdruiloor wil wel heeeeel veeeel mensen erbij, maar hoe die er moeten komen weet nog niemand. Eerst moeten we nog jaren opleiden, maar dan met een gedegen kennis-van-zaken opleidingssysteem en dan het volgende probleem: wie gaat al die handen aan het bed betalen? Of dacht er iemand dat verzorgenden en verpleegkundigen voor nog minder gingen werken? Zorgvisie, houdt uw blik (visie) op de Zorg en niet op zo’n gedoogjongen; dit is echt niet de moeite van het artikel waard en veel te veel aandacht voor zijn stuipjes.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.