Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Motiveer zorgverleners om digitale diensten aan te bevelen’

Zorgvisie-redacteur met als specialisme tech en innovatie in de zorg. Tevens stem van de podcast Voorzorg.
Als een zorgverlener het adviseert, staat de overgrote meerderheid van de patiënten ervoor open om meer moderne technologie te gebruiken. Dat blijkt uit een onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland. Voor het vertrouwen in de rol van met name artificial intelligence (AI) in de zorg is de zorgprofessional cruciaal.
Ontwerp Zonder Titel (10)

Patiëntenfederatie Nederland vroeg ruim zevenduizend mensen naar hun gebruik van en vertrouwen in moderne techniek voor de zorg. De ondervraagden hadden een gemiddelde leeftijd van 65 jaar en kampten vaak met chronische klachten. Een kleine meerderheid (56 procent) maakt al gebruik van moderne zorgtechniek. Medische sites en stappentellers zijn veelgenoemde voorbeelden, maar ook onder meer telemonitoring werd aangehaald.

Zorgen om privacy

Twijfels over de privacy vormen vaak nog een belemmering voor het gebruik van en vertrouwen in nieuwe toepassingen. Tweederde van de deelnemers zei zich enigszins tot veel zorgen om hun privacy te maken in vragen over een voorbeeld-app. Tegelijkertijd komt uit het onderzoek naar voren dat een ruime meerderheid (76 procent) bereid is medische data te delen om de app te verbeteren. Vaak worden daar wel voorwaarden aan verbonden, zoals de garantie dat gegevens anoniem zijn en niet voor commerciële doeleindes worden gebruikt. Ook de beveiliging van de gegevens is een punt van zorg.

Vertrouwen in AI

Het vertrouwen in toepassingen op basis van AI is redelijk te noemen. Gemiddeld scoort AI een 3,3 op een vijfpuntsschaal (waarbij een 1 zeer weinig vertrouwen aangeeft en een 5 zeer veel vertrouwen). Huisartsen en medisch specialisten scoren echter hoger. Uiteindelijk vertrouwt een meerderheid van de ondervraagden de eigen gezondheid meer toe aan een mens dan aan AI.

De techniek wordt vooral gezien als ondersteunend. Het overgrote deel (81 procent) wordt in het ziekenhuis het liefst behandeld op basis van keuzes door zowel medisch specialisten als AI. Slechts 4 procent vindt AI in die combinatie het belangrijkst.

Zorgverlener is doorslaggevend

De rol van de zorgverlener is doorslaggevend voor het gebruik van zorgtech, concluderen de onderzoekers. Driekwart van de respondenten zegt open te staan om aangemoedigd te worden voor het gebruik van (nog meer) moderne technologie. Met name als het de eigen huisarts of een andere zorgverlener is die dit doet. Patiëntenfederatie Nederland adviseert dan ook dat zorgverleners bewezen digitale diensten moeten aanbevelen bij hun patiënten. Daartoe zouden de zorgverleners extra gemotiveerd moeten worden.

Bovendien hamert de Patiëntenfederatie erop dat het belangrijk is om inzichtelijk te maken welke AI-toepassingen een kliniek al gebruikt, wat de ervaringen daarmee zijn en welke meerwaarde die bieden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.