Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

MS-patiënten vrezen einde vergoeding medicijn

Mark van Dorresteijn
MS-patiënten zijn bang dat een belangrijk medicijn tegen die zenuwziekte binnenkort niet meer vergoed wordt. De MS Vereniging Nederland heeft namelijk signalen gekregen dat het College voor Zorgverzekeringen (CvZ) minister Schippers binnenkort adviseert het geneesmiddel uit het verzekeringspakket te schrappen, meldde verenigingsdirecteur Jacqueline Solleveld.
MS-patiënten vrezen einde vergoeding medicijn

Zo’n 950 van de pakweg 16.000 MS-patiënten krijgen eens per maand het geneesmiddel natalizumab toegediend via een infuus, omdat een ander medicijn bij hen niet werkt. Gezien de hoge prijs is het geen optie om dat uit eigen zak te betalen. ‘Zeker bij een slopende ziekte als MS, waarvoor slechts een beperkt aantal geneesmiddelen op de markt is, is de toegankelijkheid ervan voor iedere patiënt belangrijk’, vindt Solleveld. Natalizumab kan MS-klachten verminderen en progressie van de ziekte tegenhouden. Volgens de vereniging weet het patiënten soms letterlijk uit hun rolstoel te halen.

Bijwerking

Aan natalizumab kleeft wel een bijwerking: het kan het potentieel dodelijke virus PML activeren. Volgens Solleveld is dat risico echter aanvaardbaar. ‘Een neuroloog kan met een speciale test zien of PML eraan zit te komen of niet.’

Nieuwe beoordeling

Volgens het CvZ liggen alle opties nog open. Een woordvoerder: ‘Het medicijn wordt momenteel opnieuw beoordeeld door onze Wetenschappelijke Adviesraad. Vier jaar geleden is besloten om natalizumab tijdelijk toe te laten en zoals afgesproken wordt daar nu opnieuw naar gekeken.’ Er zou dus geen speciale reden zijn om de vergoeding van het geneesmiddel te heroverwegen. Het CvZ benadrukt dat een vergoedingsadvies gebaseerd wordt op bijvoorbeeld de kosten van een medicijn, niet op de veiligheid daarvan. De CvZ-zegsman denkt dat het conceptadvies pas over een maand of twee verschijnt.

MS

MS is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. Door ontstekingen in de hersenen en het ruggenmerg krijgen patiënten last van bijvoorbeeld krachtverlies, vermoeidheid en bewegingsstoornissen. Patiënten raken soms op jonge leeftijd al invalide. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.