Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

MSdagboek voorgedragen voor Spider Award

Mario Gibbels
Curavista en Medisch Centrum Leeuwarden hebben MSdagboek voorgedragen voor de Spider Award. MSverpleegkundige Ytsje Dijkstra licht het project toe.
MSdagboek voorgedragen voor Spider Award

Wat is MSdagboek?

“Met MSdagboek kunnen patiënten door middel van verschillende vragenlijsten zelf bijhouden hoe het met hen gaat. Het gaat daarbij onder meer om een verpleegkundige vragenlijst, een zogeheten ‘mictielijst’ ofwel blaasdagboek, een rustdagboek en een medicatievragenlijst. Op basis van de antwoorden op de verschillende vragen worden automatisch grafiekjes gemaakt zodat zowel de patiënt als de verpleegkundige goed kan zien hoe het gaat. En als een patiënt vragen heeft dan kan hij of zij die stellen via eConsult.”

Waarom hebben jullie dit opgezet?

“Aanleiding was de opening van het MScentrum, een jaar geleden. Een farmaceutisch bedrijf kwam met het voorstel om met een online dagboek voor MS-patiënten te werken zoals die door Curavista is ontwikkeld, en dit farmaceutisch bedrijf heeft het uiteindelijk ook gefinancierd.”

Hoeveel MS-patiënten maken er gebruik van?

“Zo’n tachtig patiënten maken gebruik van het MSdagboek. Niet iedereen wilde meedoen. Patiënten die nog weinig klachten hebben zijn niet zo geneigd om allerlei vragenlijsten in te vullen.”

Wat vinden de patiënten die er gebruik van maken van MSdagboek?

“De reacties zijn positief. Patiënten waarderen met name de mogelijkheid van eConsult.”

En de verpleegkundigen, wat vinden die ervan?

“Verpleegkundigen vinden een belangrijk voordeel van MSdagboek dat ze, als de patiënt op spreekuur komt, via de grafieken in één oogopslag kunnen zien hoe het met de patiënt gaat. Dat levert zowel tijd- als kwaliteitswinst op.”

Hoe gaat het nu verder?

“MSdagboek is nog volop in ontwikkeling. Ik ga ervan uit dat nog allerlei nieuwe toepassingen eraan toegevoegd zullen worden. Ik kan me ook voorstellen dat andere disciplines, zoals de revalidatie, mee gaan kijken in het dagboek. Natuurlijk met toestemming van de patiënt. Verder zijn er plannen om iets vergelijkbaars voor Parkinsonpatiënten te gaan maken. En inmiddels gaan ook andere ziekenhuizen ermee werken zoals het Amphia Ziekenhuis in Breda, Medisch Centrum Alkmaar en het Groene Hart Ziekenhuis. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.