Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nachtegaal tegen angst in Oogziekenhuis

Mark van Dorresteijn
Voorafgaand aan een operatie in het dagcentrum van het Oogziekenhuis in Rotterdam, worden patiënten getrakteerd op achtergrondgeluiden van de Japanse nachtegaal, golven in een Schotse baai, een koebel en een kwakend kikkertje.
Nachtegaal tegen angst in Oogziekenhuis

De subtiele geluiden van geluidskunstenaar Cilia Erens worden gebruikt om spanning en angst te reduceren. “De geluidskunst wordt alleen afgespeeld in de voorbereidingsruimte als patiënten op de OK-tafel liggen en de verdoving toegediend krijgen”, vertelt directeur Frans Hiddema. “De patiënt luistert via een soort koptelefoon die op geruime afstand van het oor hangt.”

Angstreductie

In het dagcentrum vinden voornamelijk staaroperaties plaats en operaties aan oogleden. “Bijna alle patiënten zijn bang om blind te worden”, legt Hiddema uit. “Patiënten die zenuwachtig zijn, lopen op allerlei manieren meer risico. In onze filosofie gaan veiligheid en angstreductie voorop. Het werk van Erens draagt aan dat laatste zeker bij.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

IGZ: Bestuurder moet patiëntveiligheid bewaken

Oogziekenhuis leert veilig werken van industrie

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.