Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Nazorg suïcidale patiënten moet beter’

Mark van Dorresteijn
De nazorg voor mensen die een poging tot zelfdoding hebben gedaan, is niet overal goed geregeld. Artsen en andere hulpverleners die met deze patiënten te maken krijgen, moeten beter samenwerken. Dat stelt het Trimbos-instituut.
'Nazorg suïcidale patiënten moet beter’

Mensen die na een poging tot zelfdoding bij een huisartsenpost of in het ziekenhuis belanden, worden lang niet altijd doorverwezen naar een psychiater, terwijl dat wel zou moeten. Ook worden zij vaak uit het ziekenhuis ontslagen zonder dat er vervolgafspraken over nazorg zijn gemaakt. Door op lokaal niveau betere afspraken te maken tussen de verschillende partijen, kan de zorg aan suïcidale mensen worden verbeterd, schrijft het Trimbos-instituut. Daarmee kan worden voorkomen dat mensen opnieuw proberen een einde aan hun leven te maken.

Intensievere samenwerking nodig

Ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) concludeert na onderzoek dat intensievere samenwerking nodig is op het gebied van zelfmoordpreventie. De gemeenten zouden daarbij het voortouw moeten nemen, aldus het RIVM.

Bevindingen en aanbevelingen

Het Trimbos-instituut heeft zijn bevindingen en aanbevelingen kenbaar gemaakt aan alle ziekenhuizen, huisartspraktijken en instellingen voor geestelijke gezondheidszorg. Ook is een folder gemaakt met informatie voor patiënten en hun naasten. Daarin staat bijvoorbeeld waar zij in het geval van een terugval hulp kunnen vinden. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

‘Suïcide onder artsen opmerkelijk hoog’

‘Inspectie moet suïcide blijven volgen’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.