Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederland kleinere rol op Europese farmaceutische markt

Redacteur Zorgvisie
De rol van Nederland op de Europese farmaceutische industrie is kleiner geworden. Het aandeel van Nederlandse producten op deze markt daalde van 3,3 procent in 2009 naar 1,7 procent in 2014, meldt het CBS.
CBSpillen400.jpg
Fotolia.

In totaal werd er in de Europese Unie in 2014 voor 167 miljard aan farmaceutische producten gemaakt. Nederland droeg daar voor 1,7 procent aan bij. In 2009 was dat nog 3,3 procent, blijkt uit de cijfers die het CBS heeft gepubliceerd. Nederland behaalt met het resultaat van 2014 een tiende plek op de lijst met meest belangrijke producenten voor de Europese farmaceutische markt. Koplopers zijn Duitsland, Ierland en Frankrijk. In Cyprus, Malta en Luxemburg worden daarentegen helemaal geen farmaceutische producten gemaakt.

Producten Nederland
Het CBS heeft ook gekeken naar de recente cijfers. In Nederland waren er begin 2016 tweehonderd farmaceutische bedrijven. Het grootste deel daarvan, 170 bedrijven, produceert op basis van grondstoffen. Daarbij gaat het om geneesmiddelen, maar ook sera, vaccins, anticonceptiemiddelen, pleisters en verband. De overige dertig bedrijven produceren farmaceutische grondstoffen als vitaminen, lactonen en antibiotica.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.