Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederlander wil gezondheidsdata delen met zorgverzekeraar

Redacteur Zorgvisie
De helft van de Nederlands is bereid om data over hun gezondheid met verzekeraars te delen. Dat blijkt uit cijfers van de Smart Health Monitor van Multiscope.
Smartwatch400.jpg
Fotolia.

Uit het onderzoek van Multiscope blijkt dat één op de drie Nederlands activiteiten en gezondheidsdata bijhoudt via apps of wearables. Die gegevens, zoals aantal stappen, gewicht of bloeddruk, willen ze best delen met zorgverzekeraars, werkgevers of commerciële organisaties.
Het onderzoek van Multiscope werd uitgevoerd onder 6000 mensen. Bijna de helft daarvan wilde de gezondheidsdata delen met zorgverzekeraars, als daar een korting op de zorgpremie tegenover zou staan. Vooral jongeren, van 18 tot 35 jaar, en mensen met een laag inkomen bleken bereid om de data door te geven aan hun verzekeraar.

Gezondheidsdata delen met werkgevers
Ook voor het delen van gezondheidsgegevens met hun werkgever staan drie op de tien app-gebruikers open, ook al mag dit volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens niet. Mocht het ooit wel worden toegestaan, dan zouden werknemers daarvoor wel graag een beloning krijgen, zoals extra vrije dagen of een bonus, meldt Multiscope. In beide gevallen willen de gebruikers wel dat er vertrouwelijk met hun gegevens wordt omgegaan en dat er wordt gelet op privacy.  

Dossier E-health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda.
Lees meer>>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.