Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederlanders extreem tevreden over therapeuten

Nederlanders zijn over het algemeen extreem tevreden over hun paramedische zorgverlener, zoals hun fysiotherapeut, huidtherapeut, oefentherapeut en logopedist. Gemiddeld geven zij hun therapeut het rapportcijfer 8,8.
duimomoog400.jpg

De patiënten zijn het meest tevreden over hun huidtherapeut. Gemiddeld krijgt deze paramedische zorgverlener een 9,1. Dit blijkt uit onderzoek onder bijna 140.000 respondenten, waarmee een respons van 40-45 procent is behaald. In dit onderzoek zijn de gegevens van zo’n 60 procent van alle praktijken van deze paramedische disciplines in Nederland meegenomen.

Doelstellingen
Qualizorg richt zich met het onderzoek op de algemene ervaring over de paramedische zorgverleners; zorgverlening die als doel heeft de gezondheid van de patiënt zo goed mogelijk op peil te houden. Uit het onderzoek blijkt dat het participatievermogen van de therapeut en de therapietrouw belangrijke factoren zijn voor de patiënttevredenheid. ‘Hierbij gaat het erom dat de zorgverlener samenwerkt met de patiënt om de behandeldoelstellingen te bereiken en het advies om nieuwe klachten te voorkomen door bijvoorbeeld thuisoefeningen mee te geven’, zegt Rutger van Zuidam, directeur van Qualizorg.

Tevredenheid
Daarnaast zijn de therapeuten beoordeeld op hun informatievoorziening, bejegening en hun vermogen om de verwachtingen van de patiënt over de behandeling te managen. ‘Er is duidelijk naar voren gekomen dat de ervaren communicatie naar de patiënt de belangrijkste factor van tevredenheid is, en dat de patiënt betrokken wil worden bij het behandelplan’, zegt Van Zuidam. 

Fysiotherapie
Als het gaat om fysiotherapie hebben de respondenten aangegeven dat het doel, de voortgang en de resultaten van de behandeling het zwaarst meewegen in hun uiteindelijke oordeel. Daarmee is er een duidelijke focus op het belang van de dialoog in de behandelkamer. Verder is de laagopgeleide Nederlander over het algemeen tevredener met het behandelplan dan de hoogopgeleide Nederlander.

Mannen en vrouwen
Uit het onderzoek blijkt ook dat mannen gemiddeld genomen iets kritischer zijn op hun fysiotherapeut dan vrouwen en dat naarmate de vrouw ouder wordt ze tevredener is met haar therapeut. Gemiddeld geeft de vrouw in de leeftijdscategorie 16 tot en met 20 jaar haar fysiotherapeut een 8,4. Vrouwen ouder dan 80 jaar geven hun fysiotherapeut ruim een 8,9. Vrouwen zijn ten opzichte van mannen wel kritischer als het gaat om privacy en de hygiëne in de praktijken. ‘De vrouwelijke patiënt is eerder geneigd om een therapeut aan te bevelen aan een vriend of vriendin dan de mannelijke patiënt, maar dan moeten ze wel voldoende privacy tijdens de behandeling hebben en de hygiëne in de praktijk moet op peil zijn’, zegt Van Zuidam. ‘De hoge cijfers die de respondenten aan hun therapeut geven, tonen aan dat de meeste praktijken deze zaken goed op orde hebben.’

Dossier Kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Ziekenhuizen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.