Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederlanders vaker naar Duits ziekenhuis

Het aantal Nederlanders dat zich in Duitsland laat opereren, neemt toe. In de Duitse regio Emsland (bij Groningen en Drenthe) komen steeds meer Nederlanders om zich medisch te laten onderzoeken en te laten behandelen. Reden voor het ziekenhuistoerisme zijn de wachtlijsten in ons land, meldt de Duitse regionale zender NDR.
Nederlanders vaker naar Duits ziekenhuis
Foto: ANP Lex van Lieshout

Vorig jaar lieten 800 Nederlanders zich na bemiddeling in de regio behandelen, tegen 400 in 2002. Onderzoek en behandeling worden vaak in Duitsland op dezelfde dag gedaan. In Nederland duurt dat 3 maanden, verklaart een Nederlandse patiënt zijn trip naar Duitsland tegen de NDR. Chefarts Kai Günsche van het Ludmillenstift ziekenhuis in Meppen onderschrijft dat. ‘Door pijn geplaagde patiënten nemen de reis over de grens op de koop toe.’

Ongehinderde keuze
De vraag is er, zegt ook de Nederlands-Duitse vereniging Gezondheidsregio Euregio, maar er zijn ook tal van obstakels. ‘De verzekeringsmaatschappijen ondersteunen het niet. Ze zeggen niet: ‘geen probleem, gaat u maar, zoek wat uit en wij betalen het’, aldus voorzitter Arno Schumacher van de vereniging. Hij verwacht veel van Europese regels die in het najaar overal van kracht moeten zijn en waarmee patiënten het recht krijgen ongehinderd het land te kiezen waar ze zich willen laten behandelen. België is al jaren een belangrijke bestemming voor Nederlandse patiënten. Meer dan 40.000 mensen zoeken daar jaarlijks hun heil in ziekenhuizen. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.