Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederlands-Duits telemedicineproject van start gegaan

Mario Gibbels
Het project ‘Telemedicine and Personalized Care’ (Telemedicine en gepersonaliseerde zorg) is van start gegaan.
Nederlands-Duits telemedicineproject van start gegaan

In het kader van het INTERREG-project zullen Nederlandse en Duitse ondernemingen, onderzoeksinstellingen en zorgorganisaties in de periode tot en met mei 2015 negen nieuwe telemedicinetoepassingen tot een marktrijp product ontwikkelen.

Doel producten

De producten zijn bedoeld om bij te dragen aan verlaging van kosten, verbetering van de patiëntenzorg en vergroting van de kwaliteit van leven, in het bijzonder van oudere mensen.

In dit project werken 29 kleine en middelgrote bedrijven (MKB), 14 wetenschappelijke instituten alsmede zorginstellingen en brancheorganisaties samen. De kern van het partnerschap wordt gevormd door de Ontwikkelingsmaatschappij Oost Nederland NV uit Enschede, de Transferagentur Fachhochschule Münster GmbH, het Kompetenzzentrum Gesundheitswirtschaft Gewinet in Bad Essen, het Clustermanagement Gesundheitswirtschaft NRW in Bielefeld, Health Valley in Nijmegen en het Zorginnovatieforum in Groningen.

Nieuwe therapieën voor patiënten

De projectpartners zullen in de komende vier jaar negen nieuwe telemedicinetoepassingen ontwikkelen, melden de partners in een persbericht. Zo zal onder andere de volksziekte diabetes worden behandeld: als onderdeel van het project zal een meetinstrument worden ontwikkeld dat aan de hand van traanvocht in de ogen de bloedsuikerwaarde kan vaststellen. Er is dan geen bloedafname meer nodig: de prik in de vingertop of het oorlelletje blijft achterwege. De meetgegevens zullen draadloos worden doorgestuurd aan een externe ontvanger, die de bloedsuikerwaarde registreert en voor de arts opslaat. Een dergelijk meetinstrument is tot nu toe niet op de markt voorhanden. De projectpartners beoordelen de commerciële potentie van dit product dan ook als hoog.

Speels

In een ander project werken onderzoekers en ontwikkelaars samen aan een speelse therapietoepassing. Voor mensen met een ziekte van de luchtwegen, voor wie het belangrijk is dat zij regelmatig hun longspieren door middel van het opblazen van een ballon trainen, zal een computerspel worden geprogrammeerd. Patiënten sturen dit spel aan met hun adem. Een sensor meet daarbij zowel de ademhalingssnelheid als het luchtvolume. Via dit systeem lossen de spelers spelopdrachten op waardoor zij hun ademmusculatuur trainen. Het interactieve karakter van het systeem zorgt ervoor dat de eentonigheid, die de gebruikelijke trainingsmethoden vaak kenmerkt, wordt doorbroken. De motivatie van de patiënt neemt toe en daarmee ook de discipline om regelmatig te oefenen. Een extra mogelijkheid van een dergelijke computersimulatie is het gebruik van internet om meet- en trainingsgegevens rechtstreeks aan de arts te zenden.

INTERREG-subsidiëring

Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en de ministeries van economische zaken van Nederland en de Duitse deelstaten Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen ondersteunen dit project in het kader van het INTERREG IV A-programma ‘Deutschland-Nederland’ met een subsidiebijdrage van ca. 7,0 miljoen euro. Daar komt nog een bedrag van ca. 3,2 miljoen euro aan regionale private en publieke middelen bij. Het regionale INTERREG-programmamanagement bij de EUREGIO begeleidt het project.

Bron: Interreg

Meer weten?

Word nu abonnee van ICTzorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.