Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Nederlandse ggz een voorbeeld voor de Belgen’

De Nederlandse ggz is een voorbeeld voor België op verschillende terreinen. Dat stelt brancheorganisatie GGZ Nederland op basis van een rapport over de ggz in België.
‘Nederlandse ggz een voorbeeld voor de Belgen’
Foto: ANP Photo

Het onafhankelijke onderzoeksbureau Itinera Institute brengt in het rapport Hoe gezond is de geestelijke gezondheidszorg in België? de tekortkomingen van de Belgische ggz in kaart. Nederland wordt in het onderzoek vaak genoemd. De Nederlandse ggz is volgens de onderzoekers een goed voorbeeld. Bijvoorbeeld op het gebied van financiering en de goed georganiseerde eerstelijnszorg. Maar ook als gaat over de preventie van zelfdoding.

Sneller doorverwijzen

Het Itinera Instute schrijft: ‘We zien dat Nederlanders eerder professionele therapeutische hulp krijgen, dat Nederlanders een betere kennis hebben van het zorgaanbod, dat men sneller doorverwijst, dat men minder medicaliseert, dat er meer samenwerkingsverbanden zijn tussen huisartsen en sociale werkers en dat de familiale integratie en sociale netwerken er in grotere mate de draagkracht van burgers verhogen.’ Ook is de Nederlandse ggz volgens het Itinera Institute veel verder dan de Belgen wat betreft patiëntveiligheid in de geestelijke gezondheidszorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.