Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederlandse hartregistratie van start

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
De Nederlandse Hartregistratie (NHR) is dinsdag officieel van start gegaan. De NHR is ontstaan uit een fusie van de Begeleidingscommissie Hartinterventies Nederland (BHN), Meetbaar Beter, en het National Cardiovascular Data Registry (NCDR).
NHR_bestuur_persfoto400.jpg
Het NHR-bestuur

De intiatiefnemers willen toewerken naar een databank die mensen met een hartaandoening registreert vanaf het moment van diagnose totaan het overlijden. Op termijn moeten andere zorgprofessionals zoals bijvoorbeeld huisartsen en medewerkers van revalidatiecentra aanhaken. ‘Dit maakt het veel gemakkelijker om patiënten te volgen en om op landelijk niveau te analyseren wat het effect is van nieuwe technieken en nieuwe devices,’ zegt Dennis van Veghel, kwartiermaker en directeur van de nieuwe organisatie. Hij schat in dat  een jaar nodig om de drie  hartregistraties te integreren.

Hartaandoeningen
NHR-bestuurder Arnoud van ’t Hof: ‘We verwachten dat straks de registratielast terugloopt doordat we één registratie hebben  voor hartaandoeningen.’ De  organisatie zal naast specifieke behandelingen ook rondom ziektebeelden registreren. Thoraxchirurg Edgar Daeter tevens bestuurder: ‘In de loop van 2018 komen de eerste pilotregio’s voor boezemfibrilleren en hartfalen.’ Op termijn worden de registraties gebruikt voor onderzoek naar de effecten van behandelingen. Ook kunnen de gegevens worden gebruikt voor value based healthcare initiatieven. Een deel van de indicatoren is afgestemd op die van ICHOM.

Artsen
Uitgangspunt van de NHR is dat de organisatie wordt bestuurd door artsen en dat nauw wordt samengewerkt met patiëntenorganisaties. Bestuurder Michiel Versteegh: ‘De NHR is een onafhankelijke en transparante organisatie.’

Dossier Kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Ziekenhuizen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.