Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Nederlandse huisartsen voorbeeld voor VS

Mark van Dorresteijn
De Nederlandse huisartsenposten zijn een voorbeeld voor de Amerikaanse gezondheidszorg. Dat schrijven twee vooraanstaande Amerikaanse experts in een commentaar in een vakblad voor artsen.
Nederlandse huisartsen voorbeeld voor VS

Zij baseren hun redactionele commentaar op een onderzoek van het UMC St. Radboud, dat in hetzelfde nummer van Annals of Internal Medicine staat. Dat heeft de Nijmeegse instelling woensdag laten weten.

Zorg buiten kantooruren

De onderzoekers bekeken het functioneren van de Nederlandse huisartsenposten. Voornaamste conclusie van het uitgebreide onderzoek is dat medische zorg buiten kantooruren veilig en efficiënt is. De arts staat in acute gevallen binnen een kwartier voor de deur.

Minder overbodige bezoeken

Medische klachten worden na een telefonische beoordeling door een verpleegkundige beter afgehandeld. Het gevolg daarvan is dat er minder overbodige bezoeken zijn aan de huisartsenpost of huisbezoeken van de arts.

Artsen in de VS

In de VS kunnen huisartsposten hier veel van leren, schrijven de experts in het tijdschrift. Uit cijfers blijkt dat slechts 29 procent van de posten een regeling heeft buiten kantooruren. Veel patiënten gaan daardoor naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis, terwijl daar geen noodzaak voor is. (ANP)

Lees ook:

Huisartsen in actie tegen bezuinigingen

Huisartsen in opleiding melden medische missers

‘Centrale rol voor huisarts bij kanker’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. ben ik niet mee eens!
    de Amerikanen hebben bewezen met hun mislukte gezondheidszorg van de afgelopen decennia, dat martktwerking niet in de gezondheidszorg past
    En dat het nieuwe beleid, mbt bezuinigingen voor een onvoorspelbare mislukking staat te wachten!

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.