Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

Nederlandse specialisten verdienen minder dan OESO dacht

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De beloning van medisch specialisten in vrij beroep ligt 30 procent lager dan eerder werd gepubliceerd in het rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).
Nederlandse specialisten verdienen minder dan OESO dacht

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt tot deze conclusie bij het herberekenen van de inkomenscijfers over 2003 tot en met 2006. De herberekening is nog van voor de periode van kortingen.

Niet Europa’s grootverdiener

In het OESO-rapport uit januari 2009 springt de Nederlandse medisch specialist eruit als grootverdiener van Europa. In het OESO-onderzoek worden de inkomens van huisartsen en medisch specialisten uit veertien landen met elkaar vergeleken. Nederlandse medisch specialisten staan volgens de OESO boven aan op de inkomensranglijst.

Kritiek

De Orde van Medisch Specialsten (OMS) is niet verbaasd over de conclusie van het CBS. Meerdere malen leverde de OMS stevige kritiek op de cijfers en de methode waarmee de inkomens van artsen uit verschillende landen werden vergeleken. De OMS heeft altijd aangegeven dat de vergelijking tussen de verschillende landen mank gaat.

Nieuwe methode

De OESO publiceert jaarlijks cijfers over de beloning van artsen in bijna twintig landen. Vanuit Nederland levert het CBS hier de cijfers voor aan. Dit jaar zijn de cijfers volgens een nieuwe methode vastgesteld en zijn de ‘oude’ en ‘nieuwe’ cijfers over de periode 2003–2006 met elkaar vergeleken. De vergelijking kon alleen voor die periode gemaakt worden omdat de ‘oude’ cijfers alleen beschikbaar zijn voor die periode. De vergelijking laat onmiskenbaar zien dat de inkomsten ongeveer 30 procent lager waren. Nederland zit hiermee onder het inkomstenniveau van de VS en België en gelijk met Luxemburg.

Niet betrouwbaar

De oude methode was gebaseerd op schattingen door het ministerie van VWS en werd terecht, zoals nu gebleken is, al in 2005 en 2009 door de OMS op talloze punten bekritiseerd. De OMS constateerde destijds dat de OESO-publicatie geen betrouwbare inkomensvergelijking weergaf. In de nieuwe berekeningsmethode maakt het CBS gebruik van feitelijke data over het fiscaal resultaat. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

12 REACTIES

 1. @ Jos en Bill, bedankt, ik zit dus in dezelfde situatie als Jos en zoals jullie zien, getuige de andere reacties, is het mediagif nog lang niet uitgewerkt.
  Gelukkig zijn er veel dankbare patiënten, wier positieve reacties de pijn van dit soort zuur negativisme wat verzachten. Laten we daar dan maar naar kijken. Je kan toch ook niet zeggen, dat het inkomen van iedere werknemer bij een multinational € 4000.000,- als de directeur dat wel krijgt. Er zullen echt wel specialisten zijn, die boven de €300000,- per jaar uitkomen, maar te denken, dat iedere specialist dat verdient, dan wel krijgt is dus kortzichtig.

 2. Lees alle reacties
 3. @Bert Ik weet niet waar je dat vandaan haalt maar het klopt voor geen meter. Ik ben specialist in een perifeer ziekenhuis en zit VER onder die 300k. Vervolgens begin ik met een AO-premie van 30k, een premie voor een verplicht karig pensioen van 20k, en een aansprakelijkheidsverzekering van enkele k’s. Ik woon in een heel normaal (wel vrijstaand) huis in een rijtje, rij in een 2e hands Golf van 3 jaar oud, heb géén tweede huis, geen jacht, en ben nog altijd bij mijn eerste vrouw. Ik wil echt niet zielig doen, maar dit jaar is mijn inkomen met 23% gekort (ja, echt, drieëntwintig!). Je moet niet alles geloven wat iedereen maar roept!

 4. @Bill. Ook het salaris van een hoogleraar is bruto. Het klopt wel dat daar nog zaken als pensioen- en andere premies bij moeten worden opgeteld (1,3 * 85.000 = 110.500). Daar staat weer tegenover dat de hoogleraar tal van fiscale voordelen mist (auto, telefoon, laptop). Dus zelfs in het slechtste geval verdient een gewone gemiddelde specialist nog altijd 2x zoveel als een hoogleraar. Daarbij mag nooit worden vergeten dat het overgrote meerendeel van de medewerkers aan een universiteit nooit hoogleraar wordt. Het verschil tussen de gemiddelde specialist en de gemiddelde docent aan een universiteit is daarom al snel een factor 3 of hoger.

 5. Specialisten in Nederland verdienen in perifere ziekenhuizen vanaf 300.000 euro. Dat middelen met andere specialisten in loondienst lijkt nergens op, en de fiscaliteit als parameter inbrengen is helemaal een grote grap. Lidwien heeft helemaal gelijk: kijk waar de specialisten wonen, kijk waar ze in rijden, kijk waar hun tweede huizen staan, kijk naar de jachten en kijk naar hun vakanties en trek je conclusies. Van de 1% rijkste Nederlanders is een kwart specialist en dat is niet verbazend.

 6. @Rob, deze hoogleraar verdient dit netto, voor de specialist is dit bruto. Een cruciaal verschil. Daar moet nog vanaf: belasting, pensioenpremie, verzekeringen, etc. Netto blijft minder dan de helft over. Dan praten we nog niet over het verschil in werkzaamheden. Ook zie ik de hoogleraar niet zo vaak om half vier ’s nachts op zijn werkplek om een acuur zieke patient te behandelen.
  Verschil mag er terdege zijn wat mij betreft!!!

 7. @ Diederick. Als arts dien je niet over jouw inkomen te praten. In de gewone wereld waar de meeste mensen en andere academici wonen is 85.000 euro een heel hoog salaris. Een salaris dat past bij jaren zeer hard werken, veel risico’s trotseren en uiteindelijk een prestatie neerzetten die duidelijk boven die van de collega’s uitsteekt (of jaren je baas grondig likken). Als student geneeskunde is de kans dat de studie te moeilijk is om af te maken veel kleiner dan andere studies, en vervolgens is de kans dat je je specialiseert erg groot en vervolgens krijgen al die artsen die zich specialiseren een onbegrijpelijk hoog inkomen, ongeacht hun prestaties. Voor de gewone burger en academicus zijn de artsenbeloningen absurd, ook jouw niet zo ‘vele’ 224.125 euro.

 8. chirurgen werken, bij ons, voor € 81,50 per uur, bruto, bruto, kortom alle kosten moeten er nog vanaf; 60 uur per week; 2750 uur op de werkvloer per jaar; ik klaag niet, maar het mediabeeld, én wat ik boven lees, is te kort door de bocht, ongenuanceerd en doet geen recht aan de grote meerderheid. Het is een kleine groep, die wellicht “veel’ verdient, het overgrote deel werkt hard, ook voor u ’s nachts of overdag, mevrouw Lidwien, voor heel wat minder, dan maar steeds weer gesuggereerd wordt. NAar “Rob’ toe, ons is door de vorige minister bijna 20% van ons inkomen gestolen, om fouten van zijn eigen departement te compenseren, die jaarlijkse 7% zit er dus niet aan te komen.

 9. Ik weet niet hoeveel medisch specialisten verdienen, maar ik weet wel waar ze wonen. En medisch specialisten wonen niet naast topambtenaren en hoogleraren, maar naast directeuren van grote ondernemeningen en professionele voetballers. En als ze wat ouder zijn dan hebben ze vaak ook nog meerdere gezinnen te onderhouden…

 10. CBS doet iets nieuws, snapt het verschil zelf ook niet, en de rust is weergekeerd. De vergelijking tussen de methoden mag dan onduidelijk zijn, de vergelijking over de tijd is dat niet. De stijging van de beloning gaat tussen 2000 en 2007 met ongeveer 7% per jaar omhoog. En dat terwijl de beloning ook met de nieuwe methode internationaal aan de hoge kant zit. Kortom, over een paar jaar is de beloning weer de hoogste van de OECD en zal het CBS weer met een aanpassing van de berekening moeten komen om de rust te laten weerkeren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.