Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederlandse umc’s goed voor 20,4 miljard

Sarah Berends
De acht umc’s leveren de Nederlandse economie in totaal 20,4 miljard euro en 215.413 banen op. Dit blijkt uit het onderzoeksrapport die de koepel van academische ziekenhuizen NFU in opdracht heeft laten doen door het Schotse bureau BiGGAR Economics.
Nederlandse umc’s goed voor 20
Foto: ANP Koen van Weel

In het onderzoek is gekeken naar patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en de integratie van de opleiding.

Economische effecten

De economische effecten van de umc’s zijn op drie manieren uiteen gesplitst. Het aantrekken van buitenlandse investeringen en het stimuleren van ondernemingen in de nabijheid van de umc’s levert ruim een miljard euro en ruim 19.000 banen op.

Relaties

De relaties met commerciële partners die de umc’s hebben middels licenties, spin-outs, start-ups en samenwerking in onderzoek vertegenwoordigen op landelijk niveau een waarde van bijna vijf miljard euro en ruim 30.000 banen. Ook leveren de umc’s als loopplaats voor kennis en zorg, middels bijvoorbeeld werkbezoeken en conferenties, Nederland ruim 14 miljoen euro en meer dan 200 banen op.

BiGGAR Economics

Het Schotse onderzoekbureau BiGGAR Economics analyseerde de umc’s in Utrecht, Leiden, Groningen, Rotterdam, Nijmegen, Maastricht en Amsterdam.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.