Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederlandse zorg loopt achter met inzet van technologie om personeelstekort op te vangen

Zorgvisie-redacteur met als specialisme tech en innovatie in de zorg. Tevens stem van de podcast Voorzorg.
Van de Nederlandse zorgbestuurders zegt 14 procent dat organisatie gezondheidstechnologie in (gaat) zet(ten) om het personeelstekort op te vangen. Dat is aanzienlijk minder dan hun buitenlandse collega’s, blijkt uit de nieuwe Future Health Index van Philips. Een mogelijke verklaring is de benarde financiële situatie waar veel organisaties in zitten.
Beeld: metamorworks / Getty Images / iStock

Wereldwijd zegt 56 procent van de zorgbestuurders digitale technologie in te zetten om de gevolgen van het personeelstekort te temperen. Europees gezien is dat ongeveer de helft, met Duitsland als uitschieter naar 66 procent. Daar steekt de 14 procent van de Nederlandse bestuurders schril bij af.

De cijfers komen uit de achtste Future Health Index, die Philips heeft gepubliceerd. Het zorgtechnologiebedrijf liet daarvoor een kleine drieduizend bestuurders en jonge zorgprofessionals uit veertien verschillende landen interviewen. Uit de editie van vorig jaar kwam naar voren dat personeelsbehoud topprioriteit is voor Nederlandse zorgbestuurders.

Implementatietekort

Toch maken ze blijkens de nieuwe cijfers relatief gezien weinig gebruik van de technologische mogelijkheden om daar wat aan te doen. “Nu werken bestuurders veel samen met uitzendbureaus”, zegt Léon Kempeneers, managing director bij Philips Benelux. “Maar het tekort aan zorgpersoneel blijft. De implementatie van de juiste mensgerichte technologie kan een blijvend verschil maken.”

Juist bij de implementatie van de technologie die al voor handen is zit volgens Kempeneers de crux. “Uit berekeningen die namens de FME zijn uitgevoerd door Gupta Strategists blijkt dat we een groot deel van het personeelstekort al kunnen opvangen met de huidige technologie. Ik merk dat we vooral een implementatietekort hebben in de zorg. Daar ligt een grote uitdaging voor de komende jaren.”

Financiële druk

Dat Nederland achterloopt ten opzichte van veel andere landen, komt mogelijk doordat veel zorgorganisaties financieel onder druk staan. Gevraagd naar manieren om de financiële tekorten te verminderen is het meest gegeven antwoord door “aankoop of upgrade van nieuwe apparatuur en technologie uit te stellen”.

Investeren in AI

Wat verder opvalt is dat bestuurders terughoudend zijn om samenwerkingen aan te gaan met technologiebedrijven, terwijl 42 procent van de jonge zorgprofessionals vindt dat dit zou moeten gebeuren. Jonge Nederlandse professionals zien massaal toekomst in de inzet van AI in de zorg: 95 procent wil dat hun instelling daar in investeert. Wereldwijd is dat 61 procent. Op dat vlak vinden ze de Nederlandse bestuurders wel aan hun zijde: 86 procent is van plan dat binnen drie jaar te gaan doen. Ongeveer een derde van de bestuurders investeert in AI in de diagnostiek. Nog eens een derde is van plan dit op korte termijn te gaan doen. “Deze toepassingen zullen een vitale rol spelen voor een efficiënter inzetten van personeel om de gevolgen van tekorten te beperken”, staat in het rapport van Philips.

De Future Helath Index laat verder zien dat duurzaamheid minder prioriteit heeft gekregen: 42 procent van de Nederlandse ondervraagden geeft dat aan. Nederlanders verwachten op dat vlak minder van de overheid dan hun buitenlandse collega’s en kijken meer naar het bedrijfsleven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.