Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Netwerk ict-leveranciers wil alle zorgverleners verbinden

Bert Bukman
De nieuwe stichting Nuts wil een decentraal communicatienetwerk in de zorg realiseren. Zo moeten gegevens gemakkelijk, veilig en snel uitgewisseld kunnen worden tussen alle Nederlandse zorgverleners.
Nuts
Monet / stock.adobe.com

Stichting Nuts is een initiatief van diverse ict-leverancies. Het gaat om Avinty, Caren, GeriMedica, Intramed, Miles Ahead, Nedap, OZO verbindzorg, Stichting Privacy by Design, Quli en Vital Health.
Samen willen deze partijen een decentraal, open source communicatienetwerk voor de zorg realiseren. De stichting Nuts wil een infrastructuur bouwen die alle losse communicatie- en datasystemen in de zorg met elkaar verbindt. Van ziekenhuis en fysiotherapeut tot thuiszorgorganisatie en geestelijke gezondheidszorg.

Nuts wil controle patiënt

Nuts wil het mogelijk maken dat patiëntgegevens gemakkelijk en veilig uitwisselbaar zijn tussen alle zorgverleners in Nederland. Ook vindt de stichting het belangrijk dat de patiënt volledige controle heeft over welke data hij met welke zorgverlener deelt.

Het rommelt al enkele jaren in de Nederlandse zorg-ict, aldus de initiatiefnemers. Dit begon met de afstemming van de Wet op het het landelijk epd. Daarna besloot de politiek enerzijds dat ‘de markt’ het probleem moet oplossen. Anderzijds kwam er het Landelijk Schakelpunt (LSP).
Dit alles biedt volgens de stichting Nuts maar een gedeelte van de oplossing. ‘We moeten concluderen dat het centrale probleem waar we al een decennium tegenaan hikken nog niet is opgelost.’

Uitwisseling gegevens nog vaak handmatig

Aan de basis van het probleem ligt het feit dat de uitwisseling van zorggegevens nog vaak handmatig gebeurt. Als een patiënt bij het ziekenhuis komt, heeft de behandelend arts bijvoorbeeld geen inzage in zijn allergieën. Dit is pas mogelijk na een verzoek aan de huisarts. Als het ziekenhuis de patiënt vervolgens wil overdragen aan de thuiszorg, moet de transferverpleegkundige met tien thuiszorgorganisaties bellen om een plekje te vinden. Als de huisarts vervolgens wil weten wat de thuiszorg doet, dan moet de doktersassistent alle organisaties bellen tot de juiste gevonden is. Waarna de thuiszorg een uittreksel uit het dossier naar de huisarts faxt. ‘Want ja, er wordt in de zorg nog héél veel gefaxt’, aldus stichting Nuts. Er is geen overzicht, er is geen eenduidige manier om data uit te wisselen, is de conclusie. ‘En waar er wel digitaal data uitgewisseld wordt, kost dit doorgaans een bedrag per bericht. Of het betekent knippen en plakken van het ene naar het andere systeem. Met als gevolg dat communicatie wordt ontmoedigd in plaats van gestimuleerd.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.