Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Netwerken in de wijk

Patricia van der Zalm
[Weekoverzicht] Het netwerk dat zorgorganisatie AxionContinu voor ouderen in de Utrechtse wijk Hoograven heeft opgezet, breidt zich uit over acht andere wijken in de stad. Doel van Samen in de Stad: zorgen dat vitale 65-plussers ook vitaal blijven.
Netwerken in de wijk
Foto: ANP/Inge van Mill

Hoe breng je gezonde ouderen met elkaar in contact, zodat ze hun netwerk kunnen vergroten, activiteiten met elkaar ondernemen en langer vitaal blijven? Dat was de vraag die AxionContinu (onder andere verpleeg- en verzorgingshuiszorg, thuiszorg en dagbesteding) in Utrecht zich een paar jaar geleden stelde. ‘Als ouderen langer thuis moeten kunnen wonen, zoals het kabinet wil, dan zouden we daar iets mee moeten’, zegt Ingrid Bulsink van AxionContinu. ‘Ouderen vragen meestal niet om welzijn, die moet je actief benaderen.’

Uiteenlopende activiteiten

Dit uitgangspunt leidde tot het project SamenHoograven, waarbij AxionContinu een sociaal netwerk op poten zette waarin ouderen een rol kunnen spelen. Via huisartsen benaderde de organisatie circa 1200 ouderen die weinig naar de huisarts gingen, waarschijnlijk omdat zij zich gezond voelden. Veertig procent meldde zich aan voor het project. Ruim veertig organisaties, van Rode Kruis tot kinderboerderij, van scouting tot welzijnsorganisaties, werken eraan mee. Ouderen kunnen elkaar ontmoeten, iets voor elkaar doen, elkaar bezoeken of meedoen aan uiteenlopende activiteiten. Zo vergroten zij hun netwerk en blijven zij in the running. Ook zijn jongeren in de wijk geworven die iets met ouderen willen doen, zoals wandelen of koken. ‘Er is veel animo voor’, zegt Bulsink. ‘We hebben ons speciaal gericht op gezonde ouderen omdat uit onderzoek blijkt dat zij hun netwerk nog kunnen vergroten. Wanneer ze al kwetsbaar zijn, hebben ze hun handen vol aan hun eigen gezondheid. Uit ander onderzoek blijkt dat mensen met een groot sociaal netwerk daar ook een beroep op kunnen doen wanneer ze eenmaal kwetsbaar zijn.’

Succes

SamenHoograven is een succes gebleken en AxionContinu breidt het concept uit over acht andere Utrechtse wijken, waaronder Zuilen, Ondiep/Pijlsweerd en Transwijk. SamenOvervecht en SamenKanaleneiland startten al eind vorig jaar. De uitbreiding vindt plaats onder de noemer Samen in de Stad, waarin AxionContinu samenwerkt met de gemeente, U Centraal (onder andere mantelzorg) en diverse welzijnsorganisaties. Bulsink en Jenny Westrik van U Centraal zijn de projectleiders van Samen in de Stad.

Eigen invulling

Elke wijk heeft een eigen coördinator die als aanspreekpunt fungeert. De wijken geven hun eigen invulling aan het sociale netwerk. Zij maken daarbij gebruik van de (welzijns-)organisaties die in hun buurt aanwezig zijn. ‘Uit SamenHoograven blijkt dat dit initiatief ook functioneert als een podium waar nieuwe organisaties zich bij kunnen aansluiten. Zij doen waar ze goed in zijn en stellen bijvoorbeeld ook ruimtes beschikbaar waar ouderen elkaar kunnen ontmoeten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.