Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

New York University biedt gratis studie geneeskunde aan

Bert Bukman
De Amerikaanse New York University biedt studenten geneeskunde een gratis opleiding aan. Dit om te voorkomen dat beginnende artsen met een grote studieschuld kampen. De universiteit heeft driekwart van de benodigde fondsen al bijeengebracht.
New York University
Fotolia

Het bericht over de gratis studie geneeskunde aan New York University verscheen in de Wall Street Journal. Per jaar kost een medicijnenstudie aan deze universiteit nu nog ruim 55.000 dollar. Mede vanwege dit hoge collegegeld, dat niet sterk afwijkt van dat van andere gerenommeerde onderwijsinstellingen, kampen afgestudeerde artsen in de Verenigde Staten met een gemiddelde studieschuld van bijna 200.000 dollar.

Studie Interne geneeskunde minder populair

Een van de gevolgen is dat studenten vaker kiezen voor een goedbetaalde chirurgische opleiding. Een studie interne geneeskunde bijvoorbeeld is vanwege het lagere salaris minder populair. ‘Als je wordt geconfronteerd met een studieschuld die aanhoudt tot na je 50-ste, heeft dat natuurlijk invloed op je studiekeuze’, aldus een betrokken universiteitsbestuurder in de Wall Street Journal.

Om het plan te bekostigen, heeft New York University 600 miljoen dollar nodig. 450 miljoen is hiervan al bijeengebracht, onder andere door particuliere geldschieters. Ondernemer Kenneth Langone, oprichter van de bouwmarktketen Home Depot, doneerde bijvoorbeeld 100 miljoen dollar.

Plan New York University past in een trend

Het initiatief van New York University past in een trend bij Amerikaanse onderwijsinstellingen. Een kleine medische opleiding in Cleveland biedt al sinds 2008 gratis opleidingsplaatsen aan voor artsen. Ook Columbia University en de University of California, Los Angeles (UCLA) werken aan plannen om de financiële druk op geneeskundestudenten te verminderen. Bijkomend voordeel voor deze universiteiten is dat ze meer studenten trekken dan de concurrentie.

Het aantal gratis opleidingsplaatsen aan New York University is voor het komende studiejaar bepaald op 93.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.