Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Niet het systeem, maar de persoon centraal’

Redacteur Zorgvisie
Gemeenten en hun zorgpartners moeten bij personen met verward gedrag niet enkel kijken naar de systemen, maar de persoon zelf centraal laten staan en domeinoverschrijdend denken. Daardoor kunnen crisissituaties op tijd worden gesignaleerd of voorkomen. Dat stelt het Aanjaagteam Verwarde Personen in haar tussenrapportage ‘Samen doorpakken’.
Verward400.jpg
Fotolia

De rapportage werd opgesteld in opdracht van minister Schippers, minister Van der Steur en de VNG. Het is de bedoeling dat elke Nederlandse gemeente aankomende zomer een sluitende aanpak heeft van ondersteuning en zorg voor verwarde personen. Om daarbij te helpen staan in de tussenrapportage negen bouwstenen die gemeenten kunnen gebruiken bij hun zorg voor verwarde personen.

Persoon centraal
Het Aanjaagteam Verwarde Personen wil gemeenten en hun zorgpartners helpen om crisissituaties met verwarde mensen te voorkomen of vroegtijdig te signaleren. Daarbij moet de mens zelf centraal komen te staan, in plaats van de systemen waarmee gemeenten werken. Want hoewel het team merkt dat gemeenten  hun best doen, denken ze nog niet in het grote plaatje. ‘Een moeder van een ouder kind met verward gedrag vertelde ons dat alle instanties zich bewust zijn waar de eigen verantwoordelijkheid ophoudt’, zegt Liesbeth Spies, voorzitter van het aanjaagteam. ‘Als we zo doorgaan, komen we er dus niet. Het is belangrijk deze problematiek domeinoverschrijdend aan te pakken.’

Omslag
Om de sluitende aanpak dit jaar rond te krijgen, is er een omslag in denken nodig, zo stelt het aanjaagteam. ‘De keteninstanties werken niet vanuit hun eigen individuele organisatiedoelstellingen, maar sluiten aan bij de levensfases, ontwikkelingen en mogelijkheden van de unieke persoon en bij de vragen en zorgen van de omgeving.’ In maart komen de ministers en de VNG met een antwoord op de tussenrapportage. 

Dossier geestelijke gezondheidszorg
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz.
Lees meer>>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.