Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Niet meer zorgmijders door hoger eigen risico’

Redacteur Zorgvisie
De stijging van het eigen risico heeft volgens minister Schippers niet geleid tot meer zorgmijders. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.
EdithSchippers400.jpg
Foto: Minister Schippers

Schippers haalt hiervoor onderzoek aan dat Nivel vorig jaar heeft gedaan op basis van registratiegegevens en declaratiecijfers. Er werden eerder al andere onderzoeken gedaan naar zorgmijders, maar die zijn volgens Schippers niet betrouwbaar. ‘Vrijwel al deze onderzoeken – waaronder het recente onderzoek van TNS Nipo – hanteren vragenlijsten of meldacties om zorgmijding in kaart te brengen. Dit zijn echter geen betrouwbare onderzoeksmethoden. Zo wordt niet nagegaan of de antwoorden van mensen overeenkomen met hun feitelijke gedrag.’ 

Discussie eigen risico
Dat blijkt ook uit enquêtes over het afschaffen van het eigen risico, schrijft Schippers in de brief. ‘Deze vragen gaan volstrekt voorbij aan het feit dat een dergelijke maatregel tot een sterke stijging van de collectieve zorglasten leidt – de kosten verdwijnen immers niet – die moet worden betaald door een hogere premie en een hogere inkomensafhankelijke bijdrage. Ook in de zorg bestaat er niet zoiets als een gratis keuze’, staat in de brief te lezen. Als het eigen risico voor 2017 wordt afgeschaft, betekent dit dat de premie met ongeveer 284 euro per persoon zal stijgen, meldt de minister.

Kennis zorgmijders
De minister wil dat er minder focus komt op onderzoeken en enquêtes, en meer op maatregelen om ervoor te zorgen dat de zorg voor iedereen toegankelijk is. Ze noemt onder andere zorgtoeslag en collectieve verzekeringen van gemeenten als voorbeeld. ‘Ook zorgverzekeraars spelen een belangrijke rol in het tegengaan van zorgmijding. Zo kunnen ze ervoor kiezen het eigen risico als sturingsinstrument in te zetten, waardoor verzekerden over bepaalde zorg geen eigen risico verschuldigd zijn. Verder bieden alle zorgverzekeraars verzekerden de mogelijkheid het eigen risico gespreid te betalen.’ Daarover moeten verzekerden nog meer kennis krijgen, meldt Schippers, dus zal ze hier zelf meer aandacht aan geven. 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.