Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stop op bezuinigingen op patiëntenorganisaties

Stef van Delft
Tussen 2011 en 2015 hebben de bewindslieden van VWS fors bezuinigd op de subsidies aan patiënten- en gehandicaptenorganisaties: van 43 miljoen in 2011 naar 23 miljoen in 2015. Maar de grens is nu bereikt, schrijven minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn aan de Tweede Kamer.
bezuiniging400fotolia.jpg
Foto: fotolia

Schippers en Van Rijn zijn niet van plan verder te snijden in de subsidies aan patiënten- en gehandicaptenorganisaties. De afgelopen jaren zagen de cliëntenorganisaties hun instellingssubsidies verschrompelen. Zij komen nog wel in aanmerking voor projectsubsidies, maar moeten voor hun inkomsten ook andere bronnen zien aan te boren.

Stevige positie patiënt blijft doel
De subsidies aan patiënten- en gehandicaptenorganisaties mogen dan bijna zijn gehalveerd, de positie van de cliënt en patiënt is de afgelopen jaren wel aanzienlijk verbeterd, constateren Schippers en Van Rijn. Zo is het inzicht in kwaliteit van zorg toegenomen en krijgen cliënten veel meer begrijpelijke informatie tot hun beschikking. De doelstelling blijft ‘een stevige positie van de patiënt en cliënt en zijn naasten’.

Efficiënter
Minister en staatssecretaris constateren in hun brief dat dankzij het gevoerde beleid, waarvan beperking van subsidies onderdeel uitmaakt, de patiënten- en gehandicaptenorganisaties efficiënter zijn gaan werken en dat zij veelal andere bronnen van financiering hebben weten aan te boren. Tegelijkertijd is de kwaliteit van een aantal pg-organisaties onder druk komen te staan, vooral omdat er meer met vrijwilligers wordt gewerkt. Die vormen een risico voor de continuïteit van de dienstverlening.

Continuïteit niet vanzelfsprekend
Patiëntenfederatie NPCF herkent het beeld dat de bewindslieden van VWS schetsen. ‘Inderdaad werken we sinds enkele jaren veel meer op basis van projectfinanciering en boren we ook andere, externe financieringsbronnen aan’, zegt woordvoerder Tom Meens van de Patiëntenfederatie. ‘Wat de projectfinanciering betreft,  heeft dat natuurlijk wel het risico dat belangrijke gelden wegvallen zodra een project wordt beëindigd. Het lukt tot nu toe aardig, maar het is wel moeilijker de continuïteit van de organisatie te waarborgen.’

Waardering
De Patiëntenfederatie toont zich wel verheugd dat de bodem van de bezuinigingen is bereikt. ‘Bovendien spreekt uit de brief van Schippers en Van Rijn waardering voor de patiënten- en gehandicaptenorganisaties en dat biedt hoop voor de toekomst’, zegt Meens.
De bewindslieden van VWS gaan binnenkort met de pg-organisaties in overleg om te bekijken welke aanpassingen nodig zijn per 1 januari 2017. Dat moet wel gebeuren binnen het huidige financiële kader, schrijven zij.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.