Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nieuw regiemodel kleinschalig wonen ontzorgt ook de huisarts

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Toenemende huisartsentekorten zetten ook de kleinschalige dementiezorg onder druk. Een nieuw regiemodel moet uitkomst bieden.
Beeld: © Robert Kneschke stock.adobe.com

Directeur Dagelijks Leven, Jeroen Kleinjan: “Er

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    1 REACTIE

    1. Het is steeds duidelijker aan het worden dat de zuilenstructuur van de welzijn- en zorgsector niet meer de adequate organisatorische aanpak is voor het optimale dienstverleningsaanbod. Het in het artikel beschreven regievoorstel is een stap in de goede richting van een betere aanpak.
      Maar het kan eenvoudiger, beter aansluitend bij de huidige regierol van de huisarts en met behoud van diens wezenlijke functie als ‘accountmanager van de cliënt/patiënt’. Behoud daarvan is van groot belang zowel voor de dienstverlening in de eerste lijn als voor de coördinatie van de activiteiten/dossiers in de tweede lijn.
      Er is niet meer nodig dan uitbreiding en aanvulling van de eerstelijnscentra met aanbod van farmaceutische/medische/paramedische dienstverlening tot een 100% landelijk dekkend netwerk. Deze uitbreiding kan worden gekoppeld aan het IZA programma waarmee kan worden aangesloten bij de regionalisatie en de ontwikkelingen in de tweede lijn. Ook voor het beleid gericht op gedeeltelijke overheveling van de dienstverlening naar de nulde lijn (leefstijl/mantelzorg/preventie/retail aanbod) betekent deze aanpak geen grote verandering.
      Al met al geen revolutionair voorstel maar revoluties brengen doorgaans meer schade dan verbeteringen.
      Hans Hof, HealthcareManagementConsultancy/Profs4Zorg, 04082023

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.