Nieuw wmcz-voorstel ‘catastrofaal’

Advocaat Tom van Malssen van Dirkzwager vindt de voorstellen ondoordacht en zeer onverstandig. ‘De minister en de Tweede Kamer spelen paniekvoetbal.’

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
bom.fotolia.jpg
Foto: fotolia

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Schippers dat zij specifiek voor instellingen waar mensen langdurig verblijven en instellingen die thuis zorg verlenen, zorgaanbieders wil verplichten een cliëntenraad “per locatie, zorgsoort of doelgroep” in te stellen indien cliënten of hun vertegenwoordigers “beargumenteerd” hierom verzoeken. De minister gaat hiermee verder dan in het consultatiedocument van eind vorig jaar staat beschreven.

Politieke richting
Schippers wil met haar voorstellen duidelijkheid geven over de politieke richting van het medezeggenschapsdebat. Iets waarop de Hoge Raad in zijn uitspraak van 16 december 2016 zinspeelde. Twee cliëntenraden van Lunet Zorg dreigden na een reorganisatie hun

1
231

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. NCZ heeft met name de opmerkingen van advocaat Van Malssen met stijgende verbazing gelezen.
    Van Malssen is met zijn kantoor Dirkzwager sinds jaar en dag een drijvende kracht achter het ontstaan van steeds grotere fusiezorginstellingen. Dat die creaties inmiddels niet of nauwelijks meer te besturen zijn, is een inzicht dat veel betrokken partijen gelukkig niet langer willen ontkennen. De wijze waarop Van Malssen cliëntenraden dan toch durft weg te zetten als iets wat “heel veel tijd, geld discussie en administratieve rompslomp” kost, en de organisatie “bijna onbestuurbaar” maakt” zegt veel over hoe veel grotere zorginstellingen, en hun adviseurs, de schuld van hun eigen wanproducten steeds maar weer bij de cliënten willen neerleggen. Die cliënten hebben in elk geval nooit om al die fusies gevraagd. Sterke, wettelijk verankerde medezeggenschap van clienten is vandaag de dag noodzakelijk om de menselijke maat terug te krijgen in de zorg. Het wetsvoorstel voorziet in die noodzaak. Ook dat wordt inmiddels breed onderkend. Integere bestuurders en toezichthouders in de zorg – en dat zijn er veel – piekeren er dan ook niet over het wetsvoorstel, en cliëntenmedezeggenschap in het algemeen, te kwalificeren als iets dat vooral rompslomp en discussie veroorzaakt.
    Lees hier onze volledige reactie: http://ncz.nl/wetsvoorstel-wmzc-zorgt-voor-herstel-menselijk-maat-in-de-zorg/

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.