Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nieuwbouw Zaans Medisch Centrum rond

Redacteur KinderopvangTotaal
Het Zaans Medisch Centrum (ZMC) heeft de organisatie en financiering rond voor de nieuwbouw van het ziekenhuis in Zaandam. Het ziekenhuis wordt gerealiseerd door een alliantie van ZMC met BAM-dochter Vitaal ZorgVast. De alliantie ontwikkelt en bouwt het ziekenhuis en zal 25 jaar lang het onderhoud voor zijn rekening nemen. Dat is dinsdag bekendgemaakt.
Nieuwbouw Zaans Medisch Centrum rond

De bouw van het ziekenhuis kost circa 90 miljoen euro. Met het jaarlijkse onderhoud is circa 6 miljoen euro gemoeid. ‘We hebben een plafondbedrag afgesproken voor de stichtingskosten. En de inhoudelijke en financiële kaders zijn strak gedefinieerd,’ aldus bestuursvoorzitter Rob Dillmann. Zo zijn er eisen geformuleerd op het gebied van “healing environment” om patiënten een prettiger omgeving te bieden.

Marktconform

Bijzonder is dat het gebouw nog moet worden ontworpen worden en dat de samenwerkingspartners elkaar toch al gevonden hebben. ‘We denken dat we op deze manier beter uit zijn. We hebben marktconforme afspraken gemaakt,’ aldus Dillmann. Volgens de planning zal in 2014 de eerste paal de grond ingaan. Medio 2016 moet het nieuwe ziekenhuis opengaan.

Consortium

De financiering is afkomstig van een consortium van Rabobank en de BNG Bank. ZMC blijft eigenaar van het ziekenhuis dat wordt gecombineerd met een zorgboulevard. De nieuwbouw krijgt een vloeroppervlak van 40.000 m2 en wordt gerealiseerd op de parkeerplaats van het huidige ziekenhuis. Na de ingebruikname wordt het oude ziekenhuis gesloopt. (Zorgvisie – Eric Bassant / foto: ZMC)

1 REACTIE

  1. Verstrengelingen van financiele en bedrijfsbelangen lijken niet bevorderlijk voor het objectief bepalen of bewaken van de kwaliteit van de zorg. Hopelijk moeten we de volgende op internet te lezen citaten anders interpreteren:
    ‘Zorgverzekeraar Achmea heeft een nieuw type zorgcontract gesloten met het Zaans Medisch Centrum (ZMC).’ en’ Achmea heeft het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) in Beverwijk gedwongen onmiddellijk te stoppen met de samenwerkingsgesprekken met het Medisch Centrum Alkmaar….Het heeft er alle schijn van dat Achmea hiermee de oorlog heeft verklaard aan concurrent VGZ, de zorgverzekeraar die in de Alkmaarse regio een sterke positie heeft. Achmea zou helemaal geen belang hebben bij vergaande samenwerking tussen RKZ en MCA. Veel liever ziet de verzekeraar dat de banden met het Zaans Medisch Centrum worden aangehaald. ‘ (www.skipr.nl).
    ‘..een alliantie van ZMC met BAM-dochter Vitaal ZorgVast.’ ‘Vitaal ZorgVast heeft al positieve ervaringen opgedaan met het ontwikkelen van zorgvastgoed en het vervolgens onderbrengen bij Syntrus Achmea. Deze belegger…’ ‘Syntrus Achmea is een gespecialiseerde vermogensbeheerder in vastgoed en hypotheken.’
    De vurige hoop dan maar dat laatstgenoemd gegeven niet ook nog zal leiden tot extra lekken van zorggelden(?).

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.