Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Apple Watch 4 maakt hartfilmpjes, maar nog niet in Nederland

Bert Bukman
De nieuwe Apple Watch 4 biedt functies voor een ECG en valdetectie. In Nederland valt de Apple Watch daarmee onder de wetgeving voor medische hulpmiddelen. Dit betekent dat de ECG-functie pas later aan de Apple Watch 4 wordt toegevoegd. 
Apple Watch
Foto: Apple

Volgens Jeff Williams, chief operating officer van Apple, is de Apple Watch 4 ‘het eerste ECG-product dat rechtstreeks aan consumenten wordt aangeboden’. De opties omvatten onder meer een hartritmesensor en de ECG-sensor. De gegevens kunnen in de Verenigde Staten via een health app worden gedeeld met een arts.

Apple Watch 4 valdetectie

Dankzij aangepaste bewegingssensoren is de Apple Watch 4 ook in staat om een eventuele val te detecteren. Zodra dit gebeurt, krijgt de drager de mogelijkheid om een alarmnummer te bellen. Als dit uitblijft, belt het horloge zelf dit nummer en stuurt de locatie door naar geselecteerde contacten.

De ontwikkeling van de Apple Watch 4 voedt speculaties in de Angelsaksische pers dat Apple steeds meer de karakteristieken krijgt van een health tech bedrijf. Zo is het sinds enige tijd mogelijk toegang te krijgen tot persoonlijke medische dossiers via het besturingssysteem van iPhones en iPads. De gebruiker krijgt al zijn medische data in één overzicht te zien. Patiënten ontvangen bovendien regelmatig meldingen met informatie over bijvoorbeeld resultaten van onderzoeken, medicijnen of hun conditie. De informatie is versleuteld en met een toegangscode beveiligd.

Ontwikkelaars van apps

Ook gaat Apple medische gegevens van gebruikers van de iPhone delen met ontwikkelaars van apps. Meer dan vijfhonderd zorginstellingen werken mee aan het initiatief. Het gaat daarbij om data als diagnoses, allergieën, labuitslagen en medicatieoverzichten.

Een voorbeeld van een app die gebruik maakt van de gegevens van Apple Health Records is Medisafe. Dit is een dienst die is gericht op het bevorderen van de medicatietrouw.

Hoge bloeddruk

Maar vooralsnog is de Apple Watch het apparaat met de meeste medische mogelijkheden. Een eerdere versie ervan kon volgens een onderzoek van de University of California San Francisco met behulp van algoritmen hoge bloeddruk, apneu en hartritmestoornissen met een hoge mate van nauwkeurigheid vaststellen.

De Apple Watch 4 komt op 21 september beschikbaar in Nederland.

1 REACTIE

  1. Het geciteerde onderzoek van de University of California is alesbehalve conclusief voor BP en APNEU en zeer omstreden. Enkel AF is betrouwbaar in rust.
    Wel vreemd dat Apple wel een FDA clearance heeft voor de ECG App, maar niet voor de ECG hardware in de Apple watch.
    Dit in tegenstelling met Kardia, dat ook reeds een losstaand direct to consumer EKG device verkoopt met FDA clearance inclusief voor de EKG hardware, app en service.
    Beniewd hoe het in Europa zal lopen voor de CE-conformiteit van de Apple Watch met EKG hardware en App …

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.