Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe bezuinigingsronde bij MST

Bij het Medisch Spectrum Twente (MST) verdwijnen dit jaar 160 banen. Dat meldt omroep RTV Oost. Het is een nieuwe ronde in het totale pakket van 30 miljoen euro aan bezuinigingen. Op welke afdelingen de banen verdwijnen is nog niet bekend.
MST400.jpg

Het MST heeft het besluit gisteren ingediend bij de Ondernemingsraad. ‘Het is een voorgenomen besluit. De Ondernemingsraad en de andere adviesraden gaan er nog naar kijken’, vertelt Lars Wormgoor van het MST op RTV Oost. In augustus wordt besloten hoeveel banen er precies verdwijnen en op welke afdelingen dit gebeurt.

Banen weg
Vorig jaar verdwenen al 83 banen bij het MST. ‘Dat ging vooral om ondersteunende functies. Dit keer gaat het om ongeveer honderd kleine projectjes en het in elkaar schuiven van functies. We kijken waar dingen handiger en sneller kunnen.’

Middelen en mensen
Hoeveel het MST deze ronde precies bezuinigt, kan Wormgoor niet zeggen. ‘Het bedrag is moeilijk terug te rekenen naar mensen.’ Vast staat dat het MST dertig miljoen moet besparen in drie jaar. ‘De helft daarvan kunnen we vinden in middelen, de helft in mensen.’ Dat 160 banen verdwijnen, betekent niet dat er ook 160 medewerkers worden ontslagen, aangezien sommige functies in elkaar opgaan. ‘Hoeveel van die 160 gedwongen overtallig zijn en gebruik moeten maken van het sociaal plan, weten we pas half augustus’, zegt Wormgoor.

Zwaar weer
In 2016 werd duidelijk dat het MST het financieel moeilijk heeft. Het ziekenhuis lijdt een verlies van veertien miljoen per jaar en er moet een structurele rendementsverbetering komen van dertig miljoen euro. 80 van de 300 banen verdwenen in mei 2016, 160 volgen in augustus en naar verwachting volgt een derde bezuinigingsronde volgend jaar.

Dossier Arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.