Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe financiering dure medicijnen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft vandaag een nieuw systeem gepresenteerd om de vergoeding van extreem dure medicijnen te regelen. Het gaat om een aparte vergoeding naast de dbc.

De NZa wil af van het systeem dat ziekenhuizen maar een deel van de kosten van dure medicijn vergoed krijgen. In een advies aan minister Ab Kink van VWS pleit de toezichthouder voor een aparte vergoeding voor dure medicijnen naast de vergoeding voor de rest van de behandeling.

Vergoeding

Het systeem komt erop neer dat de overheid voortaan in principe de inkoopprijs van dure medicijnen vergoedt en ziekenhuizen vervolgens zelf geld moeten inbrengen door goed te onderhandelen met medicijnfabrikanten over kortingen en bonussen. Als een ziekenhuis slecht onderhandelt, is het in dit systeem vervolgens zelf verantwoordelijk voor de financiële gevolgen daarvan. Volgens een woordvoerster van de NZa kunnen de ziekenhuizen dan niet meer aankloppen bij het ministerie van Volksgezondheid voor extra hulp. De komende tijd onderzoekt de NZa hoeveel ziekenhuizen gemiddeld ‘verdienen’ aan die kortingen en bonussen. Zo wordt het bedrag benaderd dat in mindering kan worden gebracht op de basisbijdrage.

Factor X

Dit bedrag, ook wel ‘factor X’ genoemd, houdt de gemoederen nu bezig. De Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) is benieuwd naar de uitkomst van het NZa-onderzoek naar de factor X, omdat zij verwacht dat deze correctie tot veel administratieve lasten zal leiden. De uitkomst van het onderzoek wordt in juni verwacht.

Geharrewar

De NZa zegt ervanuit te gaan dat de problemen door de nieuwe manier van financiering uit de wereld zijn. Iedere patiënt zou nu zonder geharrewar de medicijnen moeten krijgen waar hij of zij recht op heeft.

Afwijzing

De NVZ juicht bekostiging van dure geneesmiddelen op basis van aparte prestaties toe. Het voorstel voor een gecorrigeerde maximumvergoeding wijst de NVZ echter op haar website af. In plaats daarvan zou volgens de koepel een maximumvergoeding van 100 procent Taxe-prijzen moeten plaatsvinden. Daarmee blijft volgens de NVZ een prikkel bestaan voor onderhandeling tussen ziekenhuis en farmaceut. Het voorkomt bovendien dat ziekenhuizen die afwijken van het gemiddelde worden benadeeld. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Links:

4,3 miljard euro aan medicijnen in 2006

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.