Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nieuwe heupensite moet patiënten “empoweren”

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De wetenschappelijke vereniging van orthopedisch chirurgen wil patiënten beter informeren over alle mogelijke heupprotheses. Ze hebben daarom een website geopend.
Nieuwe heupensite moet patiënten

Hiermee hopen de orthopeden te bereiken dat een “heupprothese zonder goede langetermijnresultaten niet langer breed kan worden geïntroduceerd in de Nederlandse zorg.”

Nog niet volledig

De website mijnbesteheup.nl is alleen nog niet af. Er staat veel algemene informatie op over verschillende protheses maar een omschrijving van de risico’s en resultaten per merk en soort prothese is er nog niet op te vinden. Dat komt nog, zegt voorzitter Jan Verhaar van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging. ‘We onderscheiden drie categorieën: prothesen met goede langetermijnresultaten, prothesen waar kort ervaring mee is maar goede vooruitzichten hebben en prothesen waar nog heel weinig over bekend is. Aan het eind van dit jaar moet het mogelijk zijn om per merk te bekijken welke prothese in welke categorie valt.’ Resultaten uit wetenschappelijk onderzoek zullen frequent op de site worden gezet.

Sportheup

Enige tijd geleden ontstond publiciteit over de problemen met zogeheten metaal-op-metaal heupen, ook bekend als ‘sportheup’. Bij sommige patienten kwamen metaaldeeltjes los in het heupgewricht waardoor ontstekingen optraden. Daardoor willen steeds meer patiënten weten welke heup ze precies hebben, weet Verhaar. Dat is volgens hem ook de reden van de nieuwe site. ‘We werken aan patiënt empowerment. Patiënten worden hiermee een betere gesprekspartner voor hun orthopeed.’

Ophef

Verhaar denkt niet dat de site problemen zoals die met de metaal-op-metaal heupen kan voorkomen. De NOV heeft afgelopen januari geadviseerd alle gebruik van dit soort heupprotheses te stoppen. Voor zover Verhaar weet, worden ze op dit moment nergens meer geplaatst in Nederland. De ophef ging vorig jaar over heupen van het merk ‘DePuy’. Sommige orthopedenmaatschappen lieten hun patiënten weten dat zij wel goede ervaringen hadden met andere merken. Verhaar: ‘We hebben alle merken ontraden. Het ene merk deed het nog slechter dan het andere.’ (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

1 REACTIE

  1. Als je nu wilt dat een artikel breed gelezen wordt (verpleegsters, patienten, mantelzorgers, e.d.) en je geeft dat de titel :: Nieuwe heupensite moet patiënten “empoweren”::
    dan kom je gewichtig over maar het artikel wordt overgeslagen.
    Mijn moeder (78) las die kop en dacht dat de oorlog was uitgebroken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.