Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe markten

De zorg heeft een moeizame relatie met Nederlanders van Turkse en Marokkaanse afkomst. Zowel op de arbeidsmarkt als op de afzetmarkt.

Geen zorg

Op de Nederlandse arbeidsmarkt is 2,7 procent van de werknemers van Turkse of Marokkaanse herkomst. In de zorg is dat nog lager: 1,6 procent, met als dieptepunt de gehandicaptensector met 0,5 procent (RegioMarge 2007, Prismant). Acties om deze percentages te verhogen, zijn het proberen waard, temeer daar het aantal werknemers van Turkse en Marokkaanse origine nog steeds groeit.

Een andere belangrijke reden om actie te ondernemen is dat Nederlanders van Marokkaanse of Turkse afkomst vaak niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. Het ziekenhuis vinden zij nog wel, maar van de gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg maken ze minder gebruik. En als ze wel zorg afnemen, dan is het contact tussen instelling en familie vaak moeizaam, met eenzaamheid en vervreemding tot gevolg.

Contact zoeken

Sommige instellingen proberen via contact met families in buurthuizen de afstand te verkleinen. Zij zien dat arbeidsmarkt en afzetmarkt samenhangen en proberen zodoende beide drempels tegelijkertijd te slechten. Als je als Turkse vrouw ziet dat er in een instelling werkneemsters uit jouw land van herkomst rondlopen, is de stap om er verzorging te halen minder groot. En omgekeerd, als je op bezoek komt bij familie in een instelling, is de stap om er te werken ook kleiner.

Niet moeilijk doen

Eenvoudige oplossingen bestaan niet, maar we kunnen wel ophouden met moeilijk doen als het niet nodig is. Want waarom zou je als werkgever moeilijk doen over moslima’s die geen mannen willen wassen als het overgrote deel van je bewoners of patiënten vrouw is? Daar kun je toch rekening mee houden? Het is, gezien de winst die er te halen is, het proberen waard.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.