Nieuwe methode kwaliteitsverantwoording

Zorg Zonder Regels, het experiment dat afrekent met bureaucratie, krijgt een vervolg bij zorgorganisatie De Hoven. ‘Verantwoorden van binnen naar buiten’ draait om het verhaal van de bewoners en geeft ook toezichthouders meer inzicht in de resultaten.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Nieuwe methode kwaliteitsverantwoording
Foto: ANP - Roos Koole

Bestaande regels zitten de zorg soms behoorlijk in de weg bij mevrouw De Wit. Zij heeft volgens ‘Normen Verantwoorde Zorg’ een verhoogde kans op een depressie. Na het overlijden van haar man heeft zij namelijk drie keer gehuild. Ze heeft vast ook nachten in bed gehuild, en op plekken waar anderen haar niet zagen. Dat betekent op z’n minst ‘code rood’ volgens de normen en de professionals moeten direct in actie komen. Mevrouw De Wit behoort tot de generatie die het overgebleven eten wel twee of zelfs drie keer wil opwarmen, wat volgens de HACCP (Hazard Analysis and Critical Control

3
201

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Mooi verhaal, fijn ook dat De Hoven alle regels los mochten laten. De GWI van Joris Slaets is volgens mij een prima meetinstrument.
    Een alternatief op deze methode is De Menselijke Maat. Doet min of meer hetzelfde: welbevinden van de cliënt centraal stellen. In mijn beleving is De Menselijke Maat een stuk minder intensief om toe te passen en levert het naast verbeterinformatie voor de zorgaanbieder ook gewoon vergelijkbare resultaten op. Zie: http://www.geluksacademie.org/de-menselijke-maat

  3. Erg mooi. Wat wonen wij toch in een rijk land, dat dit allemaal mogelijk is. Als de langdurige zorg zo met alle cliënten omgaat, dan is het huidige beeld in de media volledig onterecht. Wel vraag ik mij af waar die weerzin tegen het vergelijken vandaan komt? Echte verantwoordingsinformatie is vergelijkbaar en stelt zorginkoop in staat om zorgaanbieders die het goed doen te belonen, en anderen te sluiten. Dat hoort er toch ook bij?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.