Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nieuwe plekken in verpleegzorg worden nog schaarser

De hoognodige uitbreiding van het aantal verpleegzorgplekken in de ouderenzorg blijft fors achter bij wat minister Helder van de sector wil. Zorgaanbieders kunnen een kleine 19.000 ‘geclusterde plekken’ aanbieden tot en met 2027. Dat terwijl minister Helder heeft ingeschat dat er 40.000 plekken nodig zijn om de zorgvraag op te kunnen vangen. 
Bouwen
Beeld: Mattkay/Getty Images/iStock

De uitbreiding van 18.920 plekken is

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    1 REACTIE

    1. We zullen het onder ogen moeten zien: het in ons land al heel lang loslaten van preventiekracht en vergeten hoe we eigenlijk in onze jeugd tot een zo optimaal mogelijke gezondheid moeten komen, gaat nu de vergrijzing naar voren halen op een schaal die mogelijk alleen in de USA vertoont wordt. Het is een driedubbele vergrijzing geworden! De sedentaire leefstijl al vanaf heel jong en de bewegingsarmoede die dat oplevert zorgt al decennia ( o.a de TV!) dat geen orgaansysteem wegblijft bij vroegtijdig inboeten aan kwaliteit. Met name onze wervelkolom is al heel lang de pineut van deze shift in denken in de geneeskunde en de opvoeding naar het meer “amerikaanse” model. De opmars van de “accidentele vallen” in ziektelast, maar zeker ook in ( kennelijk) onverwachte oversterfte is daar in deze discussie een mooi en hopelijk voor de minister straks ook helder voorbeeld van. De zeer onderschatte stijging van botzwakte, osteoporose, maar ook de enorme toename van rugklachten, waarvan niemand weet , hoeveel stenose daaronder steekt, die het veilig lopen steeds beroerder laat verlopen. maakt de oorzaak, maar ook de gevolgen van vallen steeds dramatischer. Tel daar nog eens de steeds vroeger en vaker voorkomende “neurodegeneratieve aandoeningen” bij op, met als topvuller van de verpleegzorg, de dementie, dan weet de overheid, dat afbouw van preventietaken, afbouw van ooit in Onderwijs stevig gebrachte Gezondheidsleer en preventief denken en bezuinigen op bejaardenzorg uiteindelijk een bijna niet meer te betalen en nog te regelen probleem wordt. Zelfs acute implantatie van de losgelaten preventiekracht om de jeugd thuis en op school met goede houdingszorg en goed gymnastiekonderwijs weer sterk en gezond in het arbeidsproces te krijgen , zal pas over meerdere decennia iets van de zorgkosten gaan doen afnemen. Voorlopig blijven alle prognoses nog stevig door de realiteit te worden ingehaald. Minister Dijkgraaf heeft ons (Houdingnet) laten weten, alleen ‘stelselverantwoordelijk” te zijn voor het Onderwijs, maar dat de overheid niets aan de kwaliteit van de curricula kan doen, om de vergeten kennis weer terug te krijgen. De jeugd “zit” er maar mee.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.