Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe versie NEN 7513 beschikbaar voor commentaar

Bert Bukman
De nieuwe versie van NEN 7513, de norm die het loggen in een elektronisch patiëntendossier bepaalt, is beschikbaar voor op- en aanmerkingen. Dit moet leiden tot een beter inzicht wie toegang heeft gehad tot het dossier.
VWS lanceert plan tegen regeldruk
Foto: Fotolia

Met het herzien van NEN 7513 is begonnen in mei 2016. In totaal hebben 25 organisaties meegewerkt aan de revisie.

Het normontwerp is te downloaden via www.normontwerpen.nen.nl. Eventueel commentaar kan tot 6 maart 2018 via deze site worden geleverd. Daarna gaat de werkgroep revisie NEN 7513 verder aan de slag om het commentaar te beoordelen en te verwerken. Naar verwachting is de definitieve norm in de zomer van 2018 gereed.

Belangrijkste wijzigingen

De gereviseerde norm is een herziening van NEN 7513 uit 2010. De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de vorige editie zijn:

  • Voor patiënten, cliënten en alle personen van wie persoonlijke gezondheidsinformatie wordt verwerkt, biedt NEN 7513 nu een duidelijk houvast over wat van een zorginstelling of andere beheerder van persoonlijke gezondheidsinformatie mag worden verwacht bij het verstrekken van informatie over wie toegang heeft gehad tot een elektronisch patiëntendossier.
  • Bij de herziening is met extra zorg gekeken naar de compatibiliteit met andere standaarden over auditlog-berichten en -berichtenverkeer.
  • Ook is rekening gehouden met recente ontwikkelingen in persoonlijke gezondheidsomgevingen, zoals het Medmij-programma. Privacyregelgeving is vooral gericht op de gegevens die zorginstellingen bijhouden over hun cliënten, maar afspraken over toegangsbeheersing kunnen daarnaast ook worden toegepast op gegevens die cliënten zelf over hun gezondheid verzamelen en bijhouden.

Doelgroep van NEN 7513

In tegenstelling tot de aangepaste versie bevat de huidige versie van NEN 7513 vooral voorschriften voor zorgverleners en hun systeemleveranciers over wat er precies vastgelegd moet worden. Het nieuwe normontwerp bevat daarnaast ook een verplichting om de gelogde gegevens in een voor de patiënt begrijpelijke vorm beschikbaar te stellen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.