Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe wet: zicht op 5000 banen gehandicapten

Redacteur KinderopvangTotaal
Staatssecretaris De Krom wil de kans op werk voor mensen met een arbeidsbeperking vergroten met de nieuwe Wet werken naar vermogen (WWNV). De Vereniging Nederlandse Gemeenten pleit voor meer beleidsvrijheid van gemeenten. Volgens de koepel gaat het grootste deel van het budget op aan lonen voor de sociale werkvoorziening.
Nieuwe wet: zicht op 5000 banen gehandicapten

De Wet werken naar vermogen (WWNV) moet het voor werkgevers aantrekkelijker maken om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Met het nieuwe instrument loondispensatie betalen werkgevers vanaf 2013 alleen het gedeelte van het loon dat deze werknemers ook daadwerkelijk produceren. De overheid vult aan tot maximaal het minimumloon. Met werkgeversorganisatie VNO-NCW is afgesproken 5000 extra werkervaringsplaatsen voor deze doelgroep beschikbaar te stellen.

Wajong

De nieuwe wet moet op 1 januari 2013 in werking treden. De Wet werk en bijstand (WWB) zal opgaan in de Wet werken naar vermogen (WWNV). De sociale werkvoorziening blijft bestaan voor mensen die alleen in een beschutte omgeving kunnen werken. Gemeenten gaan per 1 januari 2013 aan jonggehandicapten met arbeidsvermogen ondersteuning bieden. Jonggehandicapten die voor 1 januari 2012 onder de Wajong vielen, blijven bij het UWV. Dit geldt ook voor toekomstige Wajong’ers die volledig arbeidsongeschikt worden verklaard.

Sociale Werkvoorziening

De VNG heeft kritiek op de taken die zij opgelegd krijgen bij de uitvoering van de WWNV. Zij vreest dat het beschikbare budget opgaat aan de lonen van de sociale werkvoorziening, waardoor er nauwelijks geld overblijft voor de re-integratie van andere doelgroepen. Verder wil de VNG dat er meer beleidsvrijheid is voor gemeenten voor maatwerk om mensen met een beperking aan werk te helpen. De gemeente moet zelf met werkgevers in onderhandeling kunnen gaan over vergoeding van de loonkosten en de begeleiding. De gemeentekoepel wil ook dat gemeenten niet verplicht zijn om een derde van het aantal uitgestroomde sw’ers opnieuw in te vullen. Gemeenten met veel mensen in de sociale werkvoorziening moeten dat zelf kunnen bepalen, zodat ze iets kan doen aan het relatief grote aantal sw’ers in de gemeente.

Transitiebureau

Voor de uitvoering van de Wajong gaat geld over van het UWV naar de gemeenten. Het gaat om een bedrag dat oploopt tot structureel 116 miljoen euro. Verder worden vanaf 2013 de bestaande re-integratiebudgetten voor de WSW en de WWB gebundeld. Per saldo hebben gemeenten met dit gebundelde budget in 2015 circa 2,6 miljard euro tot hun beschikking. Verder wordt voor de ondersteuning van gemeenten bij de invoering van de WWNV een Transitiebureau opgericht. Het kabinet heeft voor de herstructurering van de WSW 400 miljoen euro beschikbaar gesteld. Gemeenten kunnen tot 1 mei plannen indienen voor ondersteuning bij de hervorming van de sociale werkvoorziening. (Zorgvisie – Carolien Stam / foto: ANP Roos Koole)

Lees ook:

Meer aandacht voor werk gehandicapte

Ombudsman vindt zorg gehandicapte Amsterdammers ondermaats

Protest gehandicapten tegen kabinet

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.