Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe zzp’s verpleeghuizen zijn betrouwbaar

De ‘aangescherpte’ indeling van de zorgzwaartepakketten (zzp’s) voor de verpleeg- en verzorgingshuizen is betrouwbaar. Dat is de uitkomst van onderzoek door de maker van de zzp’s, bureau HHM.

HHM heeft het onderzoek verricht op verzoek van brancheorganisatie ActiZ. Die twijfelde aan de betrouwbaarheid van de rekenregels die bepalen welk zzp een cliënt nodig heeft. Deze algoritmen vertalen de antwoorden op de ‘zorgzwaartescorelijst’, over het functioneren van de cliënt, naar een bijbehorend zzp. Voor het onderzoek hebben 47 instellingen voor 12.500 cliënten bekeken of ze het eens zijn met het zzp-advies dat volgt uit de nieuwe beslisregels. De conclusie is dat zij in gemiddeld 88 procent van de gevallen inderdaad dit advies opvolgen, zegt HHM-onderzoeker Marco Wolves. Het gaat om een gewogen gemiddelde over de diverse zzp’s.

Validatieonderzoek

Aanleiding voor het validatieonderzoek is de aanscherping in oktober 2007 van de beslisregels en de inhoud van de zzp’s. Door die aanscherping komen veel cliënten terecht in lagere zzp’s dan eerder was besloten door de zorgaanbieders en soms ook door het Centrum Indicatiestelling Zorg. Het aantal cliënten in de pakketten 1 tot en met 5 is toegenomen, terwijl de dure pakketten 6 tot en met 8 zijn gedaald.

Betrouwbaarheid

Ook in de gehandicaptenzorg vindt nog onderzoek plaats naar de betrouwbaarheid van de nieuwe beslisregels. De zzp’s en de tarieven komen in de loop van 2008 definitief vast te staan. Vanaf 2009 krijgen zorgaanbieders betaald in zzp’s. ActiZ was niet bereikbaar voor commentaar. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Zzp’s belemmeren zorg aan huis

Zorgautoriteit stelt hogere prijzen zzp’s vast

Bussemaker: geld eerlijker verdelen met zzp’s

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.