Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nijmeegse ziekenhuizen wisselen beelden digitaal uit

Redacteur Zorgvisie
Het Radboudumc en het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis zijn sinds deze maand door middel van het zogeheten XDS-netwerk aan elkaar verbonden. Dankzij dit netwerk kunnen de Nijmeegse ziekenhuizen nu elektronische patiëntendossiers en beeldopslagsystemen met elkaar uitwisselen.
ict
Getty Images / iStock

De digitale communicatie vindt momenteel alleen plaats tussen de afdelingen neurologie en neurochirurgie, maar zal in een later stadium ook voor andere specialismen beschikbaar komen. Door het uitwisselen van beelden en elektronische patiëntendossiers kan tijd worden bespaard en betere zorg worden geleverd.

Veilige uitwisseling

Volgens Laurens de Groot, projectleider Informatie Management van het Radboudumc, is de informatie nu sneller beschikbaar en is het proces van uitwisseling veel veiliger. ‘Normaal worden er door het Radboudumc tienduizenden dvd’s per jaar ontvangen en verstuurd met beelden van en naar andere ziekenhuizen. Dit zal vanaf nu fors verminderen’, meldt de Groot. ‘Tevens is er door de nieuwe manier van gegevensuitwisseling minder noodzaak tot over-diagnostiek, omdat de arts beslissingen neemt op basis van bestaande informatie, zonder een nieuwe scan uit te moeten voeren bij de patiënt.’

Spoedeisende hulp

Een van de eerste groepen patiënten bij wie het netwerk wordt ingezet, zijn mensen met een beroerte. In 80 procent van de gevallen gaat dit om een herseninfarct en bij 20 procent is er sprake van een hersenbloeding. Jaarlijks bezoeken ongeveer vijfhonderd mensen de spoedeisende hulp van het CWZ met een herseninfarct – circa driehonderd mensen bezoeken het Radboudumc. Om blijvende schade te voorkomen is snel handelen van levensbelang. Met de XDS-viewer kunnen neurologen en neurochirurgen in beide ziekenhuizen snel de beelden bekijken.

Dit is volgens neurologen Ewoud van Dijk van het Radboudumc en Wim Mulleners van het CWZ een geweldige stap voorwaarts: ‘Deze stap is goed voor onze patiënten en zorgt bovendien voor veel gebruiksgemak.’

Toekomst

De ambitie is dat ook andere specialismen XDS gaan gebruiken. Niet alleen voor het uitwisselen van beelden, maar ook voor correspondentie, rapporten, uitslagen, enzovoort. Ewoud van Dijk: ‘Artsen in beide ziekenhuizen werken binnen allerlei specialismen nauw met elkaar samen. Een voorwaarde voor deze ‘netwerkgeneeskunde’ is een goede en veilige informatieoverdracht. Dit is een belangrijke mijlpaal. We moeten het met de hele regio zo gaan doen.’

Het Radboudumc is initiatiefnemer van de regionale informatie-uitwisseling via het XDS-netwerk – het CWZ was vanaf het begin betrokken. Inmiddels zijn alle ziekenhuizen in de regio bij het initiatief aangesloten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.