Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NIP: ‘Psychologen kampen met wachtlijsten’

Redacteur Zorgvisie
Zowel voor kinderen als voor volwassenen lopen de wachttijden voor behandeling bij een psycholoog steeds meer op. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP).
Wachtrij-400-Fotolia.jpg
Foto: Fotolia

Het NIP ondervroeg 271 vrijgevestigde (jeugd)psychologen naar hun ervaringen met wachttijden. Van alle jeugdpsychologen gaf 47 procent aan te werken met een wachtlijst, die in 62 procent van de gevallen langer is dan ‘als redelijk kan worden aangemerkt’. Als reden noemen de psychologen de budgettering en de verschillende manieren waarop gemeenten hiermee omgaan. Jeugdzorgpartijen trokken eind september aan de bel over financiële problemen in de sector.

Wachtlijsten voor volwassenen
Ook voor volwassenen hanteren veel psychologen een wachtlijst, blijkt uit het onderzoek. Bijna de helft van de behandelaren (45 procent) kan een volwassene die zich aanmeldt niet direct helpen. Vorig jaar gaf 40 procent van de psychologen aan een wachtlijst te hanteren. De stijging komt volgens het veld doordat er meer tijd moet worden besteed aan administratieve lasten en doordat de budgetplafonds niet werkbaar zijn. Daardoor kunnen ze zich naar eigen zeggen niet meer richten op de kern van hun vak.

Resultaten NIP
Uit het onderzoek van het NIP komt ook naar voren dat mensen met zwaardere problematiek zowel naar de generalistische basis-ggz als gespecialiseerde ggz worden verwezen. Daardoor stijgt de druk op vrijgevestigde psychologen, denkt het instituut. Bovendien stijgt de tijd die een behandelaar aan de gemiddelde patiënt kwijt is, omdat die complexere problemen hebben. Het NIP gaat over de uitkomsten van de enquête in gesprek met gemeenten en zorgverzekeraars.  

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.