Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NIVEL: verzorgenden hebben bijscholing nodig

Redacteur Zorgvisie
Hoewel een groot deel van de zorgverleners het gevoel heeft veranderingen in de zorg aan te kunnen, heeft meer dan de helft toch behoefte aan bij- of nascholing om hiermee om te kunnen gaan. Dat meldt NIVEL.
Bijscholing - iStock - 400.jpg
iStock.

Het rapport, ‘Inspelen op veranderingen in de zorg’, onderzoekt hoe de zorgvraag en -taken veranderen en of zorgverleners daarmee om kunnen gaan. NIVEL heeft zich gericht op bijna 2000 verpleegkundigen, verzorgenden, begeleiders en praktijkondersteuners uit de thuiszorg, intramurale ouderenzorg, huisartsenpraktijken, ziekenhuizen, de ggz en gehandicaptenzorg.

Veranderingen voor verzorgenden
Uit het onderzoek blijkt dat alle zorgverleners een verandering bemerken in hun taken en de zorgvraag van cliënten. Ze zien het aantal cliënten met een complexe zorgvraag toenemen en komen meer ‘mondige cliënten’ tegen. ‘Een meerderheid van de zorgverleners ervaart een toename in cliënten met zorgvragen die zich uitstrekken over verschillende domeinen (bijvoorbeeld lichamelijk, psychisch en sociaal). Binnen vijf van de zes onderzochte sectoren ervaart meer dan de helft een toename in cliënten die mondig zijn, dat is minder binnen de gehandicaptensector’, schrijven de onderzoekers. Vooral in de thuiszorg en huisartsenpraktijken zien medewerkers bovendien meer patiënten die zelfredzaamheid belangrijk vinden.

Bijscholing nodig  
Met die veranderingen kunnen de werknemers in de zorg naar eigen zeggen goed omgaan, blijkt uit het rapport. Maar ze vinden het soms lastig om te gaan met cliënten die een zorgvraag hebben die zich uitstrekt over meerdere domeinen. Daarvoor is bij- en nascholing nodig, geven ze zelf aan bij NIVEL. Om hun werk goed te blijven doen, zouden ze bovendien graag minder administratieve lasten hebben. Meer dan de helft van de ondervraagde zorgverleners wil daarnaast ook een vermindering van regels en dus meer vrijheid van handelen.

Verschillen tussen verzorgenden
Er zijn wel verschillen in hoeveel veranderingen werknemers uit verschillende sectoren ervaren. Zo krijgen verzorgenden in de gehandicaptenzorg minder andere zorgvragen dan verzorgenden in andere sectoren. Ze krijgen minder cliënten met comorbiditeit en behoefte aan eigen regie dan de andere zorgverleners. Wat betreft de verandering van de werkzaamheden, ervaren verpleegkundigen die het minst.

Dossier thuiszorg
Nieuws, achtergronden en opinie over de thuiszorg. Thuiszorg is verzorging en verpleging die bij cliënten thuis wordt geleverd. De artikelen gaan over verpleging, verzorging en huishoudelijke hulpen, vaak in combinatie met de zorghervorming. Lees meer.

Dossier ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven. Lees meer.

Dossier geestelijke gezondheidszorg
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health en de bekostiging. Lees meer.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.