Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

NMa doet inval bij AMC en het VU medisch centrum

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is een onderzoek begonnen naar ziekenhuizen en andere zorginstellingen in Amsterdam en omstreken. Donderdagmiddag deed de kartelpolitie een inval bij het AMC, het VU medisch centrum en het Bureau SIGRA Dienstverlening.
NMa doet inval bij AMC en het VU medisch centrum

De NMa doet onderzoek mede op basis van tips van patiënten en het AVRO radio-rogramma ‘De Praktijk’. In dit programma werd gesteld dat Amsterdamse academische ziekenhuizen patiënten weigeren op basis van hun postcode. De NMa onderzoekt of de twee ziekenhuizen al dan niet in SIGRA-verband hier onderling afspraken over hebben gemaakt.

Invallen

Bij de onaangekondigde bedrijfsbezoeken zijn achttien medewerkers van de NMa ingezet. Naast onderzoek naar het gedrag van de ondernemingen wordt ook de mogelijke betrokkenheid van natuurlijke personen nader bekeken. De NMa kan nog geen uitspraken doen over de verwachte duur van het onderzoek.

Postcodebeleid

Bij het AMC is verbaasd gereageerd op het onderzoek. Men stelt dat het Amsterdamse ziekenhuis niets te verbergen heeft. Ook het VUmc bevestigt onderzocht te worden.

Academisch ziekenhuis Maastricht

In het begin van dit jaar bleek dat het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) alleen nog patiënten met zeldzame immunologische aandoeningen behandelt als ze in de buurt wonen. Ook in Amsterdam pasten ziekenhuizen een postcodecheck toe op patiënten. Het azM is inmiddels gestopt met deze gang van zaken. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees meer:

UMC’s Amsterdam weigeren patiënten op basis postcode

UMC’s Amsterdam weigeren patiënten op basis postcode

Klink: geen ‘postcodebeleid’ bij UMC’s

‘Personeelsafspraak ziekenhuizen is kartelvorming

NMa vermoedt kartelvorming thuiszorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. Het gaat echt te ver , dat je als Academisch Ziekenhuis Clienten gaat selecteren op postcode. De Overheid ( de Belastingbetaler ) financiert de Academische Ziekenhuizen grotendeels ! Waar houdt het op in de Zorg ? Wordt het niet eens tijd , dat de Tweede Kamer zich gaat bezig houden met NL , i.p.v. Irak; Afghanistan ; & andere Landen in de Wereld. Afrika komt eraan met zeer grote problemen, zie Terzake op de BRT ( Vlaamse TV ).

  2. Lees alle reacties
  3. ik kan best begrijpen dat men bepaalde type’s , die bepoaalde wijken terroriseren wil mijden.
    lees afgelopen weken maar een doorsnee krant.
    het is schering en inslag dat pedante baasjes van bepaalde families verplegend personeel intimideren.
    Nu draait de NMA het om, deze tandeloze monopolie-waakhond moet zich nu eens bezig gaan houden met digen waarvoor ze zijn uitgevonden, bijv. waardeloze zorgverzekeraars kritisch volgen op hun monopolie-positie

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.