Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

NMa en NZa publiceren spelregels ketenzorg

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hebben ‘Richtsnoeren’ geformuleerd voor zorggroepen. Zorgorganisaties die willen samenwerken binnen een keten weten nu wat wel en niet mag.
NMa en NZa publiceren spelregels ketenzorg

In het algemeen geldt dat samenwerkingsafspraken zijn toegestaan als de kwaliteit van zorg voor de patiënt daar beter van wordt. Afspraken die onnodig de onderlinge concurrentie beperken of leiden tot misbruik van marktmacht zijn verboden. Dat schrijven de NZa en de NMa in een persverklaring.

Voorstanders

Verder schrijven de autoriteiten warm voorstander te zijn van ketensamenwerking: “Samenwerkingsvormen tussen verschillende disciplines (multidisciplinaire samenwerking) om de kwaliteit van zorg te verbeteren, zijn dan ook toegestaan. Pas bij ‘verdikking’ van de keten, namelijk wanneer de samenwerking ook plaatsvindt tussen zorgaanbieders binnen dezelfde discipline (monodisciplinaire samenwerking), ontstaan er mogelijk mededingingsbeperkende problemen.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Bekijk hier de richtsnoeren

Ketenzorg komt minder vaak voor dan gedacht

‘Personeelsafspraak ziekenhuizen is kartelvorming’

NMa vermoedt kartelvorming thuiszorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Alles weten over mededingingsrecht in de Cure en de Care? Wat voor vrijstellingen bestaan er voor samenwerkingsovereenkomsten en wat voor uitzonderingen bestaan er op kartelvorming? Op 30 juni aanstaande organiseert Medilex een speciale bijeenkomst over dit thema voor RvB uit Cure & Care.

  2. Lees alle reacties
  3. Buitengewoon boeiende richtsnoeren; een leesbaar geschreven overzichtelijk geheel van 45 pagina’s dat kaders en randvoorwaarden goed weergeeft. Een basis stuk voor alle, toekomstige, deelnemers aan zorggroepen. Heft ook een deel van de domein dicussie van beide grote toezichthouders op.
    Hulde!!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.