Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NMa heeft geen problemen met brief ZN

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft geen problemen met de brief die de zorgverzekeraars vorige week stuurden aan de ziekenhuizen waarin ze meedeelden dat de zorguitgaven volgend jaar niet kunnen groeien. Dat meldt het Financieele Dagblad vandaag.
NMa heeft geen problemen met brief ZN

In juli spraken de ziekenhuizen en zorgverzekeraars met minister Edith Schippers van Volksgezondheid af dat de uitgaven aan de zorg in 2012 met maximaal 2,5 procent mochten toenemen. De zorgverzekeraars stuurden de ziekenhuizen vorige week echter een brief waarin ze stellen dat dat groeicijfer toch niet reëel is.

Inkopen van zorg

Door hogere zorguitgaven in het verleden, waar nog geen oplossing voor is gevonden, is de groeiruimte eigenlijk al op, redeneren zij. Bij het inkopen van zorg zullen de verzekeraars dan ook een nullijn hanteren, stond in de brief van brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland.

ZN

Onder meer PvdA-Kamerlid Eelke van der Veen had vraagtekens bij deze gecoördineerde actie van de verzekeraars, die elkaar behoren te beconcurreren. Hij stelde Kamervragen aan Schippers en wil onder meer weten of de brief niet in strijd is met de mededingingsregels. De NMa zegt nu dat dat niet het geval is, zo meldt het FD. “De tekst behelst geen afspraak tussen verzekeraars om ieder individueel een nullijn te hanteren’ schrijft een woordvoerster in een mail. De tekst van de brief ziet er volgens de instantie slechts op toe dat de afspraken over groei die in het akkoord zijn gemaakt door iedereen hetzelfde worden geïnterpreteerd.” De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen is ontstemd over de mededeling van de verzekeraars . (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

ZN legt bom onder ziekenhuisdeal

‘Geen groeiruimte ziekenhuizen in 2012’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.