Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NMa: Kartelafspraken binnen de thuiszorg

Pieter Kalbfleisch, voorzitter van de raad van bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) zei tijdens de presentatie van de NMa-Agenda 2008 dat de NMa aanwijzingen heeft dat binnen de thuiszorg kartelafspraken worden gemaakt.

“De zorgsector baart mij zorgen”, zei Kalbfleisch. Omdat wij aanwijzingen hebben dat binnen de thuiszorg kartelafspraken worden gemaakt. Dat beperkt de consument in zijn vrijheid om te kiezen voor de zorg zoals hij die wenst, zowel in kwaliteit als prijs.”

Zeer schadelijk

“Wij hebben aanwijzingen voor marktverdeling in de thuiszorg waardoor de uitdrukkelijke bedoeling van de wetgever – meer concurrentie – wordt gefrustreerd,” aldus Kalbfleisch die deze woorden richt tot politiek en samenleving. “Als dit, na hoor- en wederhoor van betrokken partijen, inderdaad zo blijkt te zijn, dan is dat zeer schadelijk”, zo waarschuwt de NMa-voorzitter. “Want niet alleen de cliënt, maar ook de belastingbetaler die maar liefst 12,5 procent van zijn brutoloon afstaat aan onder meer AWBZ-zorg, is daar de dupe van.”

Vergiffenis

Partijen die zich realiseren dat zij deelnemen aan een kartel kunnen dit opbiechten bij het Clementiebureau van de NMa en in aanmerking komen voor een boetevrijstelling of boeteverlaging. Kalbfleisch: “Dat is wel afhankelijk van het soort materiaal wat wij binnenkrijgen, maar opbiechten kan lonen en het helpt ons om deze sector weer op het goede spoor te houden.” (NMa)

Download

Bekijk hier een bespreking van de nieuwe NMa ‘Richtsnoeren voor de zorgsector’, van advocatenkantoor Stek.

Link

ActiZ vind ‘beschuldiging’ NMa voorbarig

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.