Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

NMa legt thuiszorg miljoenenboetes op

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) legt boetes op van 611.000 euro tot ruim vier miljoen euro aan vijf thuiszorginstellingen in Kennemerland en in ’t Gooi. Zij hebben zich schuldig gemaakt aan kartelvorming.
NMa legt thuiszorg miljoenenboetes op

De thuiszorginstellingen hebben zich schuldig gemaakt aan kartelvorming. Ze hebben hun klanten onderling verdeeld, in plaats dat ze via onderlinge concurrentie de klanten probeerden te winnen. Eind 2006 kreeg de NMa een signaal dat grote thuiszorginstellingen in de regio Kennemerland de markt geografisch hadden verdeeld. Dit was hun oplossing voor de introductie van de AWBZ. Zo hoefden zij niet onderling te concurreren. De boete voor Stichting Viva! Zorggroep (voorheen Stichting Thuiszorg IJmond en Stichting Partners in de Zorg) is vier miljoen euro. De boete voor Zorgbalans bedraagt 800.000 euro.

Kartel in ’t Gooi

Ook in ’t Gooi vormden drie grote thuiszorginstellingen een kartel. Stichting Thuiszorg Gooi en Vechtstreek (TGV) biedt onbedreigd de meeste huishoudelijke verzorging in de hele regio aan, terwijl Stichting Vivium Zorggroep en stichting Hilverzorg beide alleen nog verpleging en verzorging bij cliënten thuis aanbieden in een eigen gebied binnen de regio. Verder hebben Vivium en Hilverzorg afgesproken dat zij niet in elkaars werkgebied actief worden. De boetes voor TGV, Vivium en Hilverzorg bedragen respectievelijk 1,6 miljoen euro, 800.000 euro en 600.000 euro.

Gematigde boetes

Volgens de NMa hadden de boetes met een totale hoogte van bijna acht miljoen euro aanzienlijk hoger kunnen uitvallen, als gekeken wordt naar de omzetten van de zorginstellingen die in totaal 178 miljoen euro bedragen. De NMa heeft de boetes gematigd omdat er in de sector meer marktwerking komt. De NMa vindt dat de boetes geen averechts effect mogen hebben op de overgang naar deze vernieuwing. Ook vindt de NMa dat de ondernemingen niet failliet mogen gaan door het opleggen van de boetes. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Download de samenvatting van het NMa-rapport

Reactie ActiZ: Parlementair onderzoek marktwerking nodig

NMa vermoedt kartelvorming thuiszorg

NMa: Kartelafspraken binnen de thuiszorg

NMa houdt zorgsector in de gaten

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.