Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NMa pleit SIGRA ziekenhuizen vrij

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Acht Amsterdamse ziekenhuizen, Ziekenhuis Amstelland in Amstelveen en het Flevoziekenhuis in Almere mogen voorlopig doorgaan met onderlinge informatieuitwisseling.
NMa pleit SIGRA ziekenhuizen vrij

De ziekenhuizen deden de NMa wel de toezegging om geen concurrentiegevoelige informatie meer aan elkaar te verstrekken van minder dan een jaar oud, tenzij dat gebeurt in de vorm van een geanonimiseerd marktonderzoek of in de vorm van een benchmark. De NMa maakte eind vorige week bekend dat zij van plan is om een toezegging langs deze lijnen te accepteren.

‘Hartstikke tevreden’

Daarnaast zullen de ziekenhuien andere aanbieders van medisch specialistische zorg ook inzage verlenen in de informatie. De NMa zegt van plan te zijn om de toezeggingen die de ziekenhuizen hebben gedaan, te accepteren. AMC-bestuurder Ruud Hopstaken is “hartstikke tevreden” met het resultaat. “Wij delen informatie met elkaar om de kwaliteit van zorg in de regio Amsterdam hoog te houden. We moeten hetzelfde doen, met minder geld. Daar hebben wij elkaar bij nodig.”

Concurrentiegevoelig

Begin dit jaar deed de NMa invallen bij het AMC en het VUmc vanwege het postcodebeleid. Daarbij ontstond het vermoeden dat de Amsterdamse ziekenhuizen in samenwerkingsverband SIGRA concurrentiegevoelige informatie met elkaar deelden. De betrokken instellingen wisselden onder andere informatie over geopende dbc’s met elkaar uit. Zo zouden de ziekenhuizen op basis van de vele gedetailleerde gegevens hun strategische gedrag hebben kunnen coördineren. In een gesprek dat de ziekenhuizen hadden met de NMa stelden zij aan de orde dat er nog veel onduidelijkheden bestaan over de manieren waarop ziekenhuizen mogen samenwerken. Hopstaken: “We hebben twee scheidsrechters: VWS, dat wil dat de ziekenhuizen omwille van de kwaliteit met elkaar samenwerken. Aan de andere kant de NMa die sommige samenwerkingsvormen afkeurt omdat ze in strijd zijn met de Mededingingswet.”

Geen overtreding

De ziekenhuizen vroegen een zogeheten toezeggingsbesluit aan bij de NMa. Daarop zette de NMa het onderzoek naar mogelijke overtredingen van de Mededingingswet stop. Tijdens dit onderzoek heeft de NMa geen overtreding geconstateerd. Als de NMa het toezeggingsbesluit eind december definitief goedkeurt, vindt geen nader onderzoek plaats. Tot 28 december kunnen andere, belanghebbende, partijen bezwaar aantekenen tegen het toezeggingsbesluit van de NMa.

Achterstand ingehaald

De NMa constateert in zijn onderzoek ook dat de SIGRA ziekenhuizen de kennisachterstand op zorgverzekeraars hebben kunnen inhalen. Een van de redenen voor de ziekenhuizen om gegevens uit te wisselen, was om zich niet tegen elkaar te laten uitspelen door de zorgverzekeraars, zo staat volgens de NMa in een beleidsplan uit 2004 te lezen. Hopstaken is niet gelukkig met de terminologie uit het beleidsplan. Hij is zeer tevreden over het contact met Agis, de belangrijkste verzekeraar in de regio. Agis-bestuursvoorzitter Marjolein Verstappen laat weten het hier geheel mee eens te zijn. Hopstaken: “Onze gezamenlijke vraag is: hoe gaan we de toenemende zorgbehoefte in Amsterdam goed vorm geven? We moeten de handen ineen slaan. Niemand is erbij gebaat om in schuttersputjes te gaan zitten.” (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Umc’s Amsterdam weigeren patienten op basis postcode

NMa doet inval bij AMC en VU medisch centrum

NMa: ‘Angst voor hoge boetes onterecht’

Thuiszorg in beroep tegen miljoenenboetes NMa

Zorgvisie Manager en Talent van het jaar

De inschrijving voor Zorgmanager en Talent van het jaar 2011 zijn weer gestart. Meer over de procedure..

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.