Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NMa traineert fusie Overijssel

De voorgenomen fusie tussen Stichting Adhesie, Stichting Mediant, Stichting RIAGGz over de IJssel en Stichting Zwolse Poort gaat voorlopig niet door. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) concludeert na een eerste onderzoek dat door het samengaan van vier geestelijke gezondheidszorginstellingen in Overijssel en Gelderland de concurrentie mogelijk kan worden belemmerd.

De toezichthouder heeft besloten dat voor het tot stand brengen van deze fusie een vergunning is vereist. De NMa doet dat omdat in een viertal regio’s de meest voor de hand liggende alternatieve aanbieder op het gebied van geestelijke gezondheidszorg wegvalt. Mede omdat in deze regio’s slechts een beperkt aantal concurrenten actief is, kan hierdoor volgens de NMa in deze regio’s een economische machtspositie ontstaan of worden versterkt. De zorgen van de NMa concentreren zich dan ook op de beperking van de keuzemogelijkheden voor patiënten in de aan elkaar grenzende regio’s.

Volste vertrouwen

Bestuurslid Ernst Klunder van Stichting RIAGGz over de IJssel had liever het groene licht gezien voor de fusie maar zag extra onderzoek al aankomen. “We hadden een vergunningsaanvraag al klaar liggen”, zegt hij. Klunder heeft er het volste vertrouwen in dat gedurende de vergunningsfase de NMa overtuigt kan worden dat door een fusie de concurrentie in de regio niet in het geding zal komen. “Mede door de komst van allerlei nieuwe soorten ggz-aanbieders verwachten wij dat er voldoende keuzemogelijkheden overblijven”.

Concurrentiedruk

Het vervolgonderzoek van de NMa zal mede gericht zijn op de vraag hoeveel concurrentiedruk er uit gaat van geestelijke gezondheidszorginstellingen in de omliggende gebieden en of er voor patiënten uit de vier regio’s voldoende keuzemogelijkheden overblijven. Zo zal gekeken worden naar bereikbaarheid van geestelijke gezondheidszorg. Indien de zorginstellingen een vergunning aanvragen, dient de NMa binnen 13 weken een beslissing te nemen of de concentratie wel of niet wordt toegestaan. (ZorgVisie – Wouter van den Elsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.