Vivium, Hilverzorg en Thuiszorg Gooi- en Vechtstreek wilden aanvankelijk fuseren. In november vorig jaar november trokken zij hun fusieverzoek echter in.
Het was de Gooise organisaties duidelijk geworden dat de NMa vond dat ze samen een te groot marktaandeel zouden krijgen. Samen zouden ze zo’n zeventig procent van de markt in handen hebben.
Samenwerkingsovereenkomst
Desondanks sloten de drie een overeenkomst voor vergaande samenwerking. Dat is nodig om de ketens van zorg aan elkaar te smelten, legt Vivium-bestuurder Florent Vlak uit.
De teams van verpleegkundigen en verzorgenden van thuiszorg Gooi- en Vechtsstreek zijn ondergebracht bij Vivium en Hilverzorg, die voornamelijk intramurale zorg leveren. Daardoor kunnen de organisaties efficiënter werken, bijvoorbeeld bij het realiseren van kleinschalige woonvoorzieningen.
“Klanten varen er wel bij. Bijvoorbeeld als mensen toch moeten worden opgenomen in een verzorgings- of verpleeghuis. De vertrouwde thuiszorghulpverlener werkt wekenlang intramuraal mee. Dat voorkomt veel moeilijkheden bij opname.”
Overtreden Mededingingswet
De NMa vermoedt echter dat de Mededingingswet wordt overtreden. Dat is het geval als organisaties prijsafspraken maken of de markt onderling verdelen. De fusiewaakhond heeft op 13 maart onder meer ordners met briefwisselingen en verslagen meegenomen.
Bizar
“Bizar”, zo kwalificeert Vlak het NMa-bezoek. “Acht maanden geleden hebben we alle relevante informatie over het samenwerkingscontract naar de NMa opgestuurd.”
Hij kan zich niet voorstellen dat de NMa een stokje steekt voor de samenwerking. “De overheid dringt juist aan op ketenzorg. Op deze manier slagen we er in om de 680 mensen op de wachtlijst voor verpleeghuiszorg thuis beter te helpen.” (ZorgVisie – Bart Kiers)