Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

NMa vindt dat patiënten in Friesland voldoende keus hebben

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De NMa beaamt dat er door de fusie tussen zorgverzekeraars De Friesland en Achmea een speler op de markt wegvalt. Er blijft voor Friese patiënten echter genoeg te kiezen, zegt bestuurslid Henk Don van de NMa.
NMa vindt dat patiënten in Friesland voldoende keus hebben

Don reageert hiermee op een ingezonden artikel in de NRC.

De Friesland geen luis in de pels

In een artikel in de NRC stellen gezondheidseconomen van de Erasmus Universiteit dat de fusie de keuzevrijheid in Friesland onder druk zet. Volgens de auteurs is het grootste probleem dat er een ‘luis in de pels’ wegvalt. Inderdaad, het verdwijnen van een kleine speler kan grote gevolgen hebben, zeker als deze speler een belangrijke aanjager is van de concurrentie, stelt Henk Don. Maar in de zaak van de Friese zorgverzekeraarsfusie heeft de NMa na onderzoek niet kunnen vaststellen dat De Friesland als ‘luis in de pels’ een aanjagende rol voor de concurrentie zou vervullen.

Achmea-De Friesland scherp houden

Bovendien vindt de NMa dat er na de fusie voldoende spelers over blijven om Achmea-De Friesland scherp te houden. De Friesland zal niet in staat zijn haar premie te verhogen of de kwaliteit van de ingekochte zorg te verlagen zonder dat zij hierdoor klanten verliest. Doet zij dit wel, dan springen de andere grote zorgverzekeraars hier meteen op in door verzekerden naar zich toe te trekken. De NMa verwacht daarom geen nadelige gevolgen door de concentratie voor de patiënt of verzekerde. Ook voor een mogelijk ‘domino-effect’ waarbij kleine zorgverzekeraars verdwijnen, vond de NMa geen aanwijzigingen. Don noemt dit ‘een slag in de lucht’ van de auteurs. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

‘NMa moet soepeler optreden’

Fusie De Friesland en Achmea gaat door

MCL en Tjongerschans mogen fuseren

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.