Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Nog te weinig kijkoperaties bij darmkanker’

Mark van Dorresteijn
Hoewel 90 procent van de patiënten met endeldarmkanker in aanmerking komt voor een kijkoperatie (laparoscopische operatie), krijgt een vijfde nog altijd een traditionele open operatie. Dat is een van de conclusies in een woensdag verschenen onderzoek van het VU Medisch Centrum (VUmc) in Amsterdam.
Chirurgen tijdens een laparoscopische operatie
Foto: VUmc

Het weghalen van deze vorm van kanker via een kijkoperatie is net zo veilig en effectief als open opereren. ‘Bovendien heeft de patiënt na een kijkoperatie minder pijn, een sneller herstel van de darmfunctie en een korter verblijf in het ziekenhuis. Voor uitgezaaide tumoren lijkt de kijkoperatie zelfs een betere overleving te geven’, stellen de onderzoekers.

Kosten

De kosten van de laparoscopische operatie zijn wat hoger, vanwege duurdere apparatuur en instrumenten, maar daar staan lagere kosten tegenover doordat patiënten na een kijkoperatie weer sneller normale activiteiten kunnen oppakken. De schatting is dat onder de streep de kosten voor de behandeling ongeveer gelijk zijn.

Toename kijkoperaties

In Nederland werd in 2010 nog slechts een derde van de kankerpatiënten behandeld met een kijkoperatie. Inmiddels is dit percentage opgelopen tot 70 procent. Hoewel er nog ruimte voor verbetering is, loopt Nederland hiermee wel voorop ten opzichte van landen als Duitsland, Zweden, Spanje, Frankrijk en de Verenigde Staten.

Onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 1044 patiënten, verspreid over dertig ziekenhuizen in acht landen, onder leiding van chirurg Jaap Bonjer van VUmc. Met de publicatie wordt volgens Bonjer alle mogelijke twijfel over de kijkoperatie weggenomen. ‘Het was al bekend dat de kijkoperatie op korte termijn beter is voor de patiënt; nu is ook aangetoond dat de langetermijnresultaten even goed of beter zijn.’ De chirurg pleit ervoor dat meer artsen worden getraind in het opereren middels kijkoperaties.

Endeldarmkanker

Jaarlijks krijgen zo’n 4000 Nederlanders de diagnose endeldarmkanker te horen. Daarmee is het in westerse landen de op twee na meest voorkomende soort kanker onder mannen en vrouwen. De behandeling bestaat uit het operatief verwijderen van de tumor, soms voorafgegaan door bestraling of chemotherapie.

Publicatie

‘A Randomized Trial of Laparoscopic versus Open Surgery for Rectal Cancer’ verscheen 2 april in de New England Journal of Medicine

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.