Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Noodklok luidt voor gehandicaptenzorg’

De beroepsorganisatie NU’91, de vakbond CNV en de belangenorganisatie KansPlus luiden de noodklok voor de gehandicaptenzorg. De sector zet structureel ongeschoold personeel in. “Het is moeilijk voor werkgevers om geschoold personeel te vinden”, zegt Cordaan-bestuurder Eelco Damen.

De organisaties slaan alarm naar aanleiding van het geweldsincident bij gehandicaptenzorgaanbieder ’s Heeren Loo.

Ongeschoold personeel

In mei dit jaar sloeg een autistische bewoner een medebewoonster in coma na een meningsverschil. Volgens het rapport was de instelling ernstig tekortgeschoten. De situatie bij ’s Heeren Loo staat volgens de organisaties niet op zichzelf. Ook bij andere instellingen draaien ongediplomeerde werknemers en stagiaires verantwoordelijke diensten.

Misstanden genegeerd

“In de gehandicaptenzorg kunnen mensen zo maar instromen die voor andere beroepen zijn afgekeurd”, zegt Liselotte Smits van CNV. “Als er te weinig geschoolde werknemers op de groepen zijn, dan leidt dat tot ongelukken. Werknemers die misstanden aankaarten worden niet serieus genomen. Sterker nog, ze worden op een zijspoor gezet of weggepest.”

Arbeidsmarktprobleem

Volgens zorgmanager van het jaar Damen is het voor werkgevers lastig om geschoold personeel te vinden, waardoor het voor de kwaliteit van zorg “balanceren blijft op de grens”, schrijft Damen in een ingezonden brief in de Volkskrant. Hij doelt daarmee op de zorg voor cliënten met gedragsproblematiek die onverwachts agressief gedrag kunnen vertonen. “Om daarmee om te gaan moeten medewerkers een juiste mix van opleiding, overwicht, gezag en ervaring hebben. Die mensen zijn niet altijd voorhanden.”

Investeren in lonen en opleiding

De arbeidsmarktproblemen doen zich met name voor in tijden van economische voorspoed, stelt Damen. “Die situatie deed zich ook voor in 2000. Toen waren we blij met ongeschoold personeel. Het alternatief was geen personeel. Om een herhaling te voorkomen moet de sector investeren in opleidingen en lonen. Anders kiezen mensen voor andere sectoren.” (ZorgVisie – Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.